Tic-Tac-Toe wint selectieprocedure voor tender Zuidas

woensdag 16 maart 2022

Render door Proloog

De Amsterdamse Zuidas transformeert de komende jaren van kantoorlocatie naar een levendige wijk met werken en wonen. Kavel A is één van de eerste woningbouwkavels die ontwikkeld en gerealiseerd wordt in de groene, autoluwe gezinswijk Ravel. De gemeente Amsterdam heeft na een selectieprocedure het ontwerp ‘Tic-Tac-Toe’ van VMX Architects, DS landschapsarchitecten en Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling geselecteerd. Het gaat om de ontwikkeling, bouw en exploitatie van 75 grotere middeldure huurwoningen voor gezinnen.

Samenwonen als familie in de stad

Ontworpen vanuit het perspectief van het gezin, introduceert Tic-Tac-Toe een nieuwe vorm van samenleven in een stoer en aaibaar woongebouw voor families. Het sculpturale ontwerp met een aards, zachtroze kleurenpalet is uitgesproken en onmiskenbaar in de stedelijke parkomgeving. Tic-Tac-Toe bestaat uit 75 middeldure huurwoningen met een gemiddelde grootte van 80 m2 en 14 multifunctionele ruimtes, passend bij verschillende gezinsgroottes en gebruikerswensen. De woningen kunnen worden aangepast aan de wensen van kinderen en gezinnen in verschillende levensfases.

Aanpasbaar gezinsappartement

De gezinsappartementen in Tic-Tac-Toe zijn flexibel ontworpen. De 11 woonlagen tellen afwisselend 6 en 7 woningen per laag en zijn meerzijdig (hoek- en doorzonappartementen). De woningplattegrond is opgebouwd uit vierkante, flexibel in te delen kamers van 3,3 bij 3,0 meter. In dit grid is iedere kamer qua vorm gelijkwaardig aan elkaar. De ruimtes zijn met flexibele wanden af te sluiten, waardoor een gezinsappartement met wel vijf kamers kan ontstaan. De kamers hebben verschillende functies; van eten, slapen tot spelen.

De 14 multifunctionele ruimtes, verdeeld over de verdiepingen, stellen de gezinnen in staat om per levensfase hun ruimtebehoefte flexibel in te delen en uit te breiden. De multifunctionele ruimtes hebben een eigen entree en zijn door de bewoners individueel of gezamenlijk aanvullend te huren. De ruimtes zijn door bewoners te huren als studie-, hobby- of gedeelde thuiswerkplek.

Vooraanzicht Tic-Tac-Toe
Render door Proloog

Proud to be pink

De 7,5 meter hoge plint heeft een open, transparant karakter en is ontworpen met veel aandacht voor intuïtieve routing voor kinderen. Het is een open wereld met veel glas en hout en nodigt uit om naar binnen te gaan en overal te zitten en te spelen. Gemeenschappelijkheid wordt versterkt door bewoners een rol te geven in de invulling en programmering. Om een duurzame en vitale gemeenschap te creëren, is de eerste jaren een kwartiermaker actief.

Het gebouw heeft een sculpturale, plastische vorm dat wordt bepaald door de positionering en de vorm van de meer dan 100 balkons. De sculpturaliteit is doorgetrokken tot in de dakopbouw. Het kleurenpalet is ton-sur-ton. De keuze voor een lichte roze kleur met aardse tinten past in de natuurlijke omgeving en springt eruit. De lichte houten gevelbekleding in combinatie met de zachtroze kleur geeft het gebouw een natuurlijke uitstraling.

Balkons: natuurlijke brein van het gebouw

Waar het gebouw zelf low-tech is ontworpen, vormen de balkons het esthetische, intelligente brein van het gebouw. Het zijn volledig geïntegreerde modules met meerdere duurzame functies. Meekleurende PV-panelen wekken energie op in de gevel en beplanting kan in speciale bakken wortelen, waar ook regenwater wordt verzameld en vastgehouden. De balkons geven privacy en bieden mogelijkheid voor de bewoners om buiten te zitten. In de balkons zijn geïsoleerde nest- en schuilvoorzieningen voor vogels en vleermuizen voorzien. De kenmerkende vorm van de balkons optimaliseert de hoeveelheid energie die wordt opgevangen, geeft ruimte voor wortels en beplanting en zorgt voor een sculpturaal beeld van dichtbij en veraf.

Tekening Tic-Tac-Toe
Ontwerp door DS landschapsarchitecten en VMX Architects

Fietsen en opbergen

Omdat in Tic-Tac-Toe geen ruimte is voor de auto, is extra aandacht besteed aan het gebruik van de fiets. Fietsen staan niet te prominent in het zicht, maar zijn wel eenvoudig te pakken of te parkeren. De half verdiepte fietsenstalling ligt op 1,5 meter onder maaiveld en krijgt slim ontworpen fietstrappen voor kinderen en ouders. In de fietsenstalling is ruimte voor 330 fietsen (dubbellaags) en zijn 35 ruime plekken gereserveerd voor (elektrische) bakfietsen en andere tweewielers. Vanuit de stalling is direct toegang tot een gedeelde klusruimte om fietsen te repareren en een workshopruimte.

Natuurinclusief

Het gebouw ligt in een buurtpark. Vogels, vleermuizen en insecten kunnen hier prima wonen. Tic-Tac-Toe vormt een belangrijke stepping stone tussen het Beatrixpark en het Amstelpark. Het gebouw is ontworpen als ecosysteem en integreert voedsel, verblijfplekken, schuilplekken en rustplekken. De meeste inheemse soorten leven tot boomtophoogte in ons platteland, daarom ligt de focus qua natuurinclusiviteit op de eerste 30 meter van het gebouw. Er is afstemming gemaakt tussen beplanting, zoveel mogelijk in de volle grond, en gaten in de gevel voor dieren die vanuit de directe omgeving een plek vinden in het gebouw.

Nectar- en vruchtenrijke klimplanten en kleurende klimmers als de wilde wingerd, clematis, bosrank, blauwe druif en kamperfoeli geven beschutting en voedsel. De eerste 30 meter is het habitat voor kleine vogels (mussen, vinken, mezen) om te foerageren en te nestelen, vleermuizen, nectarrijke beplanting en daarbij horende insecten. Richting het dak krijgt de natuur meer een rotskarakter, passend bij het dierenleven op deze hoogte, zoals de gierzwaluw, de spreeuw en de vleermuis.

Soorten in Tic-Tac-Toe
Ontwerp door DS landschapsarchitecten en VMX Architects

Dak als vijfde gevel

De dakverdieping is als vijfde gevel de kroon op het gebouw en een sculptuur op zich. Het is een bijzondere plek voor de bewoners. In het centrale gedeelte zijn drie gezinsappartementen gesitueerd. Aan de oost- en westzijde komen collectieve ruimtes in de vorm van kassen. Bewoners kunnen in de kas ruimtes huren voor een borrel, verjaardag of een diner met een grotere groep mensen. De ruimtes zijn voorzien van een riante keuken en krijgen een groene, huiselijke sfeer. De positie van de kassen zorgt voor een prettig uitzicht met lange zichtlijnen tussen de gebouwen door. De buitenruimtes op het dak krijgen een bruin en groen karakter, passend bij vogels en insecten die op deze hoogte leven. De programmering van het dak is in handen van de kwartiermaker en de bewoners.

Standaard duurzaam

Tic-Tac-Toe is energieneutraal, natuurinclusief, klimaatadapatief en circulair te bewonen. Zo is er in het gebouw ruimte voor regenretentie (daken en balkons), geïntegreerde PV-panelen in de gevels, nestelgelegenheden voor specifieke fauna in de gevels en komt er inheemse beplanting. Het circulariteitsconcept is niet gebaseerd op het minimaliseren van het materiaalgebruik of de milieu footprint, maar op het maximaliseren van de levensduur en gebruiksmogelijkheden van en in het gebouw. De betonnen constructie krijgt een flexibele structuur met prefab kolommen en een vlakke vloer. De gebouwstructuur maakt veranderingen mogelijk en faciliteert de levensloop van gezinnen maximaal. Het gebouw wordt aangesloten op een collectieve WKO. De BENG-2 prestatie is negatief en bedraagt -20 kWh/m2.jr. De bepaalde MPG-score bedraagt 0,446 € sk/m2 bvo.jr.

prachtig, intiem ontwerp.
worden dit huur en/of koopwoningen?
Is inschijven mogelijk? en is documentatie (digitaal) beschikbaar?

groet van prof.dr reinder lh bolhuis.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
descriptionArtikel

Stichting Bouwerzzz verbetert biodiversiteit bij projectlocaties

24 jun om 14:21 uur
De kersverse Stichting Bouwerzzz maakt het mogelijk om lokale natuurprojecten te steunen, als compensatie voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samenwerking Synchroon en Vogelbescherming voor natuurinclusief bouwen

22 jun om 09:20 uur
Projectontwikkelaar Synchroon en Vogelbescherming Nederland gaan een driejarige samenwerking aan om een werkwijze…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »