Stepstone wordt toren voor starters op Zuidas

dinsdag 10 november 2020
timer 3 min
LEVS architecten sleepte voor de ontwikkeling van het Kenniskwartier Zuidas in Amsterdam het winnende ontwerp in de wacht. Met de woontoren Steptstone levert het bureau 216 sociale huurwoningen voor starters tot 28 jaar in deze nieuwe stadswijk.

Het team achter de woontoren wil met Stepstone aantonen dat ook het ook in de sociale sector mogelijk is om hoog te bouwen en goed te wonen. De bewoners kunnen elkaar ontmoeten in de dubbelhoge gemeenschappelijke ruite en kunnen sporten op het dak. Bovendien krijgt bijna elk appartement een balkon. De woningen worden ontwikkeld door woningcorporatie De Key. 

Wonen met uitzicht over een nieuwe stadswijk

Tussen de centrale as van de Mahlerlaan en de parallelle ringweg A10 gaan vijf bouwblokken ontstaan, waarvan als eerste het grote en centraal gelegen Oostelijke Ontwikkelveld. Het U-vormige bouwblok omarmt een ruime gemeenschappelijke binnentuin met geparcelleerde opbouw en drie torens. Langs de noordzijde staan de twee torens van woongebouw De Puls, van VMX Architects en MVSA architects. Langs de zuidzijde is de 80 meter hoge Stepstone de derde toren. Elk heeft een eigen karakter, duidelijk reagerend op de twee anderen. Op grotere schaal zet dit het dambordpatroon van versprongen hoogbouw voort, dat zo karakteristiek is voor de Zuidas.


Een tijdloos stedelijk karakter 

Stepstone heeft een alzijdig en stedelijk karakter. Het ontwerp speelt op subtiele wijze met de klassieke opbouw van plint, onderbouw, bovenbouw en kroon. Dat resulteert in een lichte, open woontoren met panoramische balkons die als een voile om het volume heen zijn gedrapeerd. Door variaties in het patroon in de gevel ontstaat een samenhangend geheel dat toch nooit eentonig wordt. Het combineert de statigheid van een stedelijke toren met de dynamiek van een levendige woonbuurt. Hiertoe werken de lange verticale lijnen in de prefab betonelementen samen met delen die zijn ingelegd met gerecycled groen glas. Het is een wisselend spel van vlakken dat door licht en lucht versterkt zal worden.

Sporten op 80 meter, ontmoeten in de binnentuin

Aan de straat verbindt een dubbelhoge doorgang de voorzijde met de binnentuin, via een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte voor bewoners. De gedeelde ruimte is een bijzondere toevoeging. Bewoners kunnen er vrij gebruik van maken om elkaar te ontmoeten, bijeenkomsten te organiseren of om te werken. Op het dakterras kan gesport worden, met spectaculair uitzicht door de hoge glazen puien eromheen. De gevel eindigt hier aan de voorzijde in een meer formele, rechte kroon, terwijl deze aan de achterzijde juist trapsgewijs en versprongen afloopt om een zachtere overgang naar het binnenterrein te maken.

Een hoogwaardige leefomgeving voor jonge Amsterdammers

Met 216 sociale huurwoningen voor starters onder de 28 jaar is dit een bijzonder woonsegment voor deze locatie. Er is veel aandacht besteed aan een slimme indeling van de appartementen, variërend van 25 tot 60 vierkante meter, met maisonnettes in de kroon. Bovendien hebben veel appartementen een balkon, ondanks het feit dat dit niet nodig is. Met het oog op de toekomst zijn de constructie en installaties zo ontworpen dat het mogelijk is de appartementen te transformeren zijn naar grotere woningen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuw Kralingen in Rotterdam komt een stap dichterbij

19 apr om 08:00 uur
Na een jarenlange voorbereiding van de nieuwe woonwijk Nieuw Kralingen zetten ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen…
Lees verder »

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuwbouwwoningen Parkbuurt Rotterdam

16 apr om 11:35 uur
Op een steenworp afstand van het centrum van Hoogvliet in Rotterdam ontwikkelt zich een nieuwe buurt. Een buurt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Start bouw stadswoningen en appartementen PoortMeesters

12 apr om 11:55 uur
PoortMeesters in Nieuw Delft wordt gerealiseerd. De 114 nieuwe woningen liggen rondom de grootste klimaatneutrale…
Lees verder »

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »