Startschot Sapiens: werkplaats, museum en debatcentrum op Zuidas

vrijdag 4 maart 2022

© EDGE

De markante woon- en kantoortoren ‘Valley’ aan de Amsterdamse Zuidas is opgeleverd. Daarmee is de komst van Sapiens - werkplaats van het Antropoceen, museum, en debatcentrum - een feit. Sapiens opent naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn deuren.

Urgentie om de aarde te redden

Valley is recent door projectontwikkelaar EDGE opgeleverd aan RJB Group of Companies. Op 14 februari tekenden deze twee partijen, samen met de inhoudelijke partners van Sapiens, Hogeschool Inholland, Naturalis Biodiversity Center en Vrije Universiteit Amsterdam (VU) de huurovereenkomst.

De noodzaak voor een plek als Sapiens is duidelijk. Het is tijd voor een grondige revisie van het Antropoceen; voor structurele actie op het gebied van klimaat, biodiversiteit en duurzaamheid. Bij Sapiens zullen met name jonge mensen werken aan concrete projecten en initiatieven om de enorme vragen die de klimaat- en biodiversiteitscrisis met zich meebrengt aan te pakken.

Werken aan systeemverandering

De verstoorde balans tussen mens en natuur moet verbeteren, willen we als mens een toekomst hebben. Daarom gaan we in Sapiens werken aan een systeemverandering voor de samenleving; een transformatie van sectoren en nieuwe methoden van samenwerken. Philipp Pattberg, directeur van het Amsterdam Sustainability Institute van de VU zegt hierover: "Wat er op het spel staat, is niets minder dan het overleven van de menselijke soort. Wat we moeten doen om deze catastrofe af te wenden is ook duidelijk. In de woorden van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres: ‘Vrede sluiten met de natuur is de beslissende taak van de 21e eeuw. Het moet de hoogste, hoogste prioriteit zijn voor iedereen.’”

Jonge mensen in de lead

“Wij willen iedereen, en met name jongeren die zich zorgen maken over de leefbaarheid op onze planeet voor toekomstige generaties, helpen door hun zorgen zichtbaar te maken, door kennis te delen en door mee te denken welke oplossingen we samen kunnen vinden voor een duurzame toekomst”, aldus algemeen directeur Edwin van Huis van Naturalis Biodiversity Center. Jonge mensen zullen Sapiens gaan leiden, ondersteund met advies van door de wol geverfde experts. Dit geldt voor de inhoudelijke projecten, maar ook voor de organisatie zelf, die de komende periode wordt vormgegeven.

Duurzaamheid integreren in onderwijs en onderzoek

Zowel de studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Inholland, als de jonge onderzoekers van alle drie de organisaties spelen een belangrijke rol bij dit initiatief. “Dit is een kans voor onze studenten en collega’s om samen met inspirerende-, academische- en professionele partners bij te dragen aan de ontwikkeling van een nieuwe, werkelijk duurzame manier van leven. Bovendien kunnen zij met hun opgedane kennis en ervaring bijdragen aan de verdere integratie van duurzaamheid in ons onderwijs en onderzoek. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, aldus Mieke van den Berg, lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland.

Meer informatie

Kijk op www.valley.com voor meer informatie over het gebouw en www.sapiensamsterdam.com voor meer informatie over Sapiens. Sapiens is een initiatief van Naturalis Biodiversity Center, Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Inholland en mede mogelijk gemaakt door de steun van projectontwikkelaar EDGE en gebouweigenaar RJB Group of Companies.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar groener onderwijs met e-learning

31 mei om 17:23 uur
Wat als we scholen ontwerpen vanuit de Duurzame Ontwikkelingsdoelen? Scholen met groene en gezonde gebouwen en…
Lees verder »

De Hidden Treasure duurzaam beschermd

30 mei om 10:43 uur
De oude bedrijfscampus van Philips in Eindhoven is gerenoveerd tot een modern appartementencomplex met maar liefst…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulair West lanceert blauwdruk voor duurzame woonwijk

25 mei om 08:00 uur
De koplopers van de stichting Circulair West constateerden dat bij gebiedsontwikkelingen nog steeds grote kansen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »