Spectaculaire verbetering energieprestatie bestaande kantoorgebouwen

woensdag 22 juni 2011
timer 3 min
Rijksgebouwendienst, Nieuwe Steen Investements en Triodos Vastgoedfonds hebben een officiële erkenning gekregen voor de labelsprongen die zij maken bij de renovatie van hun gewouwen. Het voormalig ABN Amro-pand Groningengebouw van Gasterra maakt zelfs 6 labelsprongen, van de laagste (G) naar de hoogste score (A+).

Hiervoor ontving het Triodos Vastgoedfonds een Energielabelposter uit handen van Jo Daemen, manager energiebesparing utiliteitsbouw bij Agentschap NL. Ook de Rijksgebouwendienst en Nieuwe Steen Investments ontvingen een poster voor hun uitzonderlijke prestaties.

 

Jo Daemen: ‘deze 4 projecten laten zien dat - ieder vanuit hun eigen perspectief - het verduurzamen van bestaande gebouwen naar energielabel A ook in de huidige marktomstandigheden mogelijk is. Samenwerking tussen huurder en verhuurder is daarbij van essentieel belang. Het zijn stuk voor stuk inspirerende voorbeelden die we met het uitreiken van de energielabelposter graag in het zonnetje zetten.’

Rijksgebouwendienst - Ministerie van Financiën Den Haag

Het gebouw is in de periode 2006-2008 volledig gerenoveerd, van binnen en van buiten, door het consortium Safire.

De energieprestatie is daarbij verbeterd van G naar A.

Dit project is een toonbeeld van een grootschalige DBFMO-renovatie (Design, Build, Finance, Maintain en Operate) op basis van een prestatiecontract.

 

Rijksgebouwendienst - Raad voor de Kinderbescherming in Hengelo

Aangehuurd door de Rijksgebouwendienst voor de Raad voor de Kinderbescherming.

Mooi voorbeeld van het effect van Duurzaam Inkopen van kantoren door de Rijksoverheid in de praktijk. Gebouweigenaar Elmo BV was bereid om het pand niet te verduurzamen naar de Duurzaam Inkoop-eis van minimaal label C, maar ging meteen naar een label A.

 

Nieuwe Steen Investements - Eigen kantoor in Hoofddorp

Eind 2010 is NSI verhuisd naar dit ‘nieuwe’ kantoor. Verduurzaming van F naar A, in totaal 40% lager energieverbruik. De duurzame renovatie heeft plaats gevonden in slechts 8 weken tijd. Een deel van de energiebehoefte wordt lokaal opgewekt door windturbines en zonnepanelen. De hiermee opgewekte duurzame energie bedraagt ruim 16% van de energiebehoefte van de gebouwinstallaties. Een richtinggevend voorbeeld hoe een grote Nederlandse vastgoedeigenaar aan de slag is gegaan met het  verduurzamen van kantoren.

 

Triodos Vastgoedfonds - Voormalig ABN Amro-pand Groningen

Gelegen pal naast het Centraal Station Groningen. Dit is een aansprekend voorbeeld van een ‘Green Lease’-huurcontract: de huurder Gasterra betaalt een huur die gebaseerd is op de totale exploitatiekosten van het gebouw. Huurder en verhuurder gaan intensief samenwerken om het bestaande gebouw duurzaam te renoveren pand zal in de komende twee jaar van G naar A+ gebracht worden.  Dit zal ondermeer gerealiseerd worden door het toepassen van zeer efficiënte gastechnieken.

 

Over de energielabelposter
Agentschap NL heeft een energielabelposter ontwikkeld die in één oogopslag een (voorgenomen) energieprestatieverbetering van het gebouw inzichtelijk maakt voor medewerkers en klanten. Op de poster staan onder meer de labelklasse voor en na de renovatie en de vijf belangrijkste energiemaatregelen.

 

www.duurzaamvastgoedportal.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel