Spacematrix, langverwacht handboek voor ontwerpen aan stedelijke dichtheid

vrijdag 25 juni 2010
timer 2 min
Spacematrix introduceert stedelijke dichtheid als instrument voor stadsontwikkeling en stadsontwerp.    

Op 8 juli zal het boek Spacematrix van Meta Berghauser Pont en Per Haupt worden gepresenteerd bij Architectura & Natura in Amsterdam. Spacematrix introduceert stedelijke dichtheid als instrument voor stadsontwikkeling en stadsontwerp. Berghauser Pont en Haupt ontrafelen op beelden gebaseerde termen als ‘urbaniteit’, ‘compacte stad’ en ‘parkstad’ door vraagtekens te plaatsen bij de betrouwbaarheid van zulke begrippen en door kritisch na te gaan of het mogelijk is om die te herdefiniëren met behulp van het begrip dichtheid. De belangstelling van de auteurs voor dichtheid is niet in de eerste plaats normatief van aard. Zij beweren niet dat zij weten welke dichtheid optimaal is, maar worden gedreven door het verlangen om inzicht te krijgen in de logische verhouding tussen dichtheid, stedelijke vorm en prestatie. Juist met dit inzicht kunnen de effecten van specifieke ontwerpen en plannen beter worden begrepen en voorspeld.

 

Spacematrix is essentieel voor zowel architecten als voor stedenbouwers en ontwerpers, maar is zeker ook relevant voor anderen die werkzaam zijn op het terrein van de stedenbouw, zoals projectontwikkelaars, economen, ingenieurs en beleidsmakers.

 

Het boek biedt: 

  • overzicht historische ontwikkeling van stedelijke dichtheid
  • toolkit voor kwantitatieve stedenbouw: Spacematrix
  • zeer uitgebreide documentatie van voorbeelden uit Nederland, Duitsland (Berlijn) en Spanje (Barcelona)
  • handelseditie van het proefschrift Space, Density and Urban Form. The Quality

and Capacity of Space

 

Spacematrix 

Meta Berghauser Pont en Per Haupt 

ISBN 978-90-5662-742-3

€ 39,95

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel