Spaarndammerhart van Korth Tielens en Marcel Lok wint Zuiderkerkprijs

vrijdag 17 december 2021

Spaarndammerhart legt de verbinding tussen heden en verleden, onder andere met drie boogvormige poorten. © Max Hart Nibbrig

De gemeente Amsterdam heeft de Zuiderkerkprijs toegekend aan het project Spaarndammerhart van Korth Tielens Architecten en Marcel Lok Architect. Samen met de opdrachtgevers, Heijmans Vastgoed en corporatie Eigen Haard zorgden de betrokken partijen ervoor dat de nieuwe woningen een modern jasje in de bouwstijl van de Amsterdam School kregen én een negatieve EPC.

Het project in de Spaarndammerbuurt, dat omsloten wordt door bestaande bouwblokken, zorgt volgens het Amsterdamse juryrapport voor ‘een zeer succesvolle stadsreparatie’. Daarbij zijn tachtig woningen gerealiseerd, waarvan een derde sociale huur en de rest dure huur en koopwoningen in uiteenlopende typologieën en grootte. De door de architecten toegepaste integrale ontwerpbenadering van kunst, landschap en architectuur sluit volgens de jury naadloos aan bij de werkwijze van de Amsterdamse School.

Uitzonderlijke kwaliteit

Het was, aldus de jury, niet makkelijk om een winnaar te kiezen. Na grondige discussie, wikken en wegen werd het project Spaarndammerhart de unanieme winnaar. Uit het juryrapport: "Een goed samenspel tussen de opdrachtgever, ontwikkelaar, architecten en bouwer heeft geresulteerd in een project waarbij de gerespecteerde tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd zijn vertaald. Het project blinkt uit in duurzaamheid en draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit."

"We vinden het bijzonder dat het onderscheid tussen de verschillende prijssegmenten vrijwel niet zichtbaar is. De overgangen tussen de verschillende delen zijn perfect ontworpen en uitgevoerd. Het resulteert in een gebouw waarbij het gebruik van ambacht en hoogwaardige materialen hoogtij viert. Een van de meest voorbeeldige aspecten van het project Spaarndammerhart is dat hier gelukt is wat op nog slechts weinig plekken lukt: uiteenlopende maatschappelijke groepen leven hier bijeen in een compacte gemeenschap; sociaal-cultureel, economisch en qua leeftijd is het project gemixt."

"In de beste tradities van de Nederlandse volkshuisvesting is het architectonisch en landschappelijk ontwerp gecombineerd met kunst en ingezet om een harmonieuze community te vormen. Dit is waardig en hoogkwalitatief wonen in de stad zonder winstmaximalisatie of miniatuurwoningen. Het kan dus toch! In veel opzichten geeft dit project het voorbeeld voor de woningbouw die we in Nederland nodig hebben."

Ambacht

Bij aankomst valt de hoge mate van ambacht en detail gelijk op. De toegangspoorten naar de binnentuinen zijn indrukwekkend in formaat, vorm, kleurgebruik en gevoel. Kunstenaar Martijn Sandberg heeft door een spel met jaartallen, die zijn uitgedrukt als een reliëf in de bakstenen muren, een verhaal verteld dat voor iedereen een eigentijdse betekenis heeft. De overgangen van de toegangspoorten naar de gevel en naar de overkragingen in de achtergevel zijn perfect ontworpen. Opvallend is ook dat elke woning een uniek ontworpen huisnummer heeft.

Amsterdamse School in een modern jasje met negatieve EPC

De sociale huurwoningen zijn gemengd met duurdere huur- en koopwoningen, maar op basis van de woning of voordeur is geen onderscheid te zien. De plattegronden zijn flexibel en breed opgezet met veel daglichttoetreding in de woningen. De bewoners van de 36 koopwoningen waren nauw betrokken bij de indeling. Het woonblok heeft een grote gemeenschappelijk binnentuin vol weelderige bloemen en eetbare kruiden. De overgangen tussen openbaar en privé zijn zorgvuldig ontworpen.

Aan de achtertuinzijde is tussen de terrassen en de gemeenschappelijke tuin een overgangszone met beplanting. In de praktijk zal deze inrichting van het landschap het plaatsen van schuttingen en bergingen voorkomen en het gemeenschappelijke gebruik van de binnengebieden versterken. Naast nestkasten in de gevel voor kleine vogels, gierzwaluwen en vleermuizen zijn er ook veel eetbare planten en fruitbomen als voedselvoorziening voor vogels.

Duurzaamheidseisen

Met een negatieve EPC van 0,19, onder meer door de hoge isolatiewaarden, warmte- en koudeopslag en zonnepanelen, voldoet het project ruimschoots aan de duurzaamheidseisen. Het vele groen en het waterbergingssysteem op het dak zorgen ervoor dat het project ook rainproof is.

De opdrachtgever en architect hebben een risico genomen door de bouwstijl van de Amsterdamse School in een modern jasje te steken, wat mogelijk de plank mis had kunnen slaan. Niks is minder waar en dit project laat zien dat ondanks het feit dat het complex ook betaalbare woningen omvat, dit niet ten koste hoeft te gaan van een hoge kwaliteit in detail, vorm en materiaalgebruik, duurzaamheid en biodiversiteit.’

Check ook het videoverslag van AT5 van de prijsuitreiking en het juryrapport.

Lees hier een interview met de architecten uit Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering 2021.

Bekijk meer foto’s op de website van architect Korth Tielens.

Het project Spaarndammerhart werd dit jaar genomineerd voor de Dutch Design Awards en won ook de Abe Bonnema Architectuurprijs.

Bronnen
Tekst: Gemeente Amsterdam

Fotografie: Luuk Kramer voor Heijmans

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd

16 mei om 14:20 uur
Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de 'Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd'. De Catalogus…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

16 mei om 10:00 uur
De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige…
Lees verder »
descriptionArtikel

Superstedelijk wonen in Groot Hartje

3 mei om 09:13 uur
Naast het Eindhovense Philips Stadion is gestart met de bouw van Groot Hartje. LEVS ontwerpt op deze locatie in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Herontwikkeling kantoorgebouw De Ster tot woningen van start

25 apr om 11:59 uur
Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »