Slim ontwerp vergemakkelijkt installatie zonneboiler

woensdag 30 maart 2011
timer 2 min
De nieuwe zonneboiler die Goud Installatiesystemen op de Nederlandse markt introduceert heeft een energieopbrengst van zo’n 3,8 Gigajoule per jaar. Dat blijkt uiit onderzoek van TNO. De eerste projecten zijn zeer succesvol.

De nieuwe zonneboiler verzorgt een zeer groot aandeel van de warm tapwaterbehoefte van een gemiddelde gezinswoning met vier personen.

 

Heatpipe 160 Easy

De zonneboiler Heatpipe 160 Easy, een Oostenrijks product dat daar al langer een succes is, heeft meerdere, opvallende eigenschappen. Meest in het oog springt het integrale ontwerp van paneel en boilervat. Deze constructie zorgt voor veel installatiegemak maar ook voor een minimalisering van de faalkansen. De installatie- en aansluithandelingen zijn tot een minimum gereduceerd. De boiler is bovendien op elke locatie te plaatsen: plat dak, schuin dak of op de begane grond in bijvoorbeeld een tuin bij het zwembad. Door zijn installatiegemak en aantrekkelijke prijs is dit product zeer geschikt voor renovatieprojecten en recreatietoepassingen.

 

Eenvoudige installatie

De metalen steunen om de boiler op een plat dak of op de grond te bevestigen, worden standaard meegeleverd. Het verzwaren van de constructie met ballast is niet nodig, omdat het boilervat met 160 liter inhoud voldoende gewicht aan de constructie geeft. De afmeting van het zonnepaneel bedraagt 2000 x 1170 x 83 mm. Het zonneboilersysteem kan op elk type combiketel worden aangesloten, mits de ketel geschikt is voor naverwarming van een zonneboiler. Omdat de zonneboiler ook met een elektrisch verwarmingselement van 2 kW kan worden uitgerust, functioneert hij ook op plaatsen zonder gasketel, bijvoorbeeld op een camping, een manege of naast een particulier zwembad.

 

Geen bevriezing of oververhitting

De zonneboiler kan in winterse omstandigheden niet bevriezen, omdat het systeem is afgevuld met ethanol, dat een vriespunt van -60°C kent. Ook is de installatie, dat geen leegloopsysteem nodig heeft, beschermd tegen oververhitting. Aangezien de ethanol een maximale temperatuur (kookpunt) van 78°C heeft, is oververhitting van dit systeem niet mogelijk. Verder bevat het zonneboilersysteem geen onderhouds- en storingsgevoelige onderdelen, zoals pompen en sensoren.

 

Snel terugverdienen

Op basis van de bruto adviesprijs van 2.100 euro exclusief BTW verminderd met een subsidie van 760 euro is deze zonneboiler in circa 5 jaar terug te verdienen. Met een verwachte levensduur van 20 jaar heeft de eigenaar vervolgens nog 15 jaar om jaarlijks fors op zijn energierekening te kunnen besparen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel