Slim energiebeheer: Smart Home verbinden met Smart Grid

donderdag 14 april 2011
timer 2 min
KNX en EEBus hebben een alliantie gevormd voor Smart Energy Solutions. Het gemeenschappelijk initiatief vormt de inleiding voor een fabrikantonafhankelijke, wereldwijde standaard voor het verbinden van de Smart Home met de Smart Grid. De Alliantie voor Smart Energy Solutions werd vorige maand in Darmstadt opgericht.

„De alliantie van KNX en EEBus is een belangrijke stap naar de ontwikkeling van internationaal coherente energiebeheersapplicaties ", zegt Heinz Lux.

 

Met behulp van deze applicaties kunnen in de toekomst de energietarieven worden overgedragen naar de woning of het gebouw van de klant, onafhankelijk van de leverancier. Het wordt dan mogelijk om automatisch het verbruik op apparaatniveau (lastbeheer) te regelen voor alle installaties en apparaten die op het KNX bussysteem zijn aangesloten.

 

Wereldwijde standaard

KNX is de wereldwijde standaard voor alle toepassingen in woning en gebouwautomatisering en stuurt de verwarming, verlichting, zonwering, ventilatie, veiligheidstechnologie, audio /video en tal van andere functies  zowel netwerkgebonden als via 220 Volt-bekabeling, zowel online als via radio frequentie en internet/IP. Een KNX-systeem omvat alle functionaliteiten en is zowel fabrikantonafhankelijk als vraaggestuurd.

 

Smart Energy toepassingen definiëren

Als hun eerste officiële daad, zullen de alliantiepartners uniforme Smart Energy toepassingen definiëren, de zogenaamde Use Cases. Van daaruit gaan zij datamodellen afleiden en de semantiek ontwikkelen om de 'interoperabiliteit' van intelligente energie voor de consument te garanderen. Nieuwe massatoepassingen van energie-efficiënte eenheden en apparaten zijn met deze combinatie van technieken mogelijk in gebouwen en huishoudens. Het doel van de alliantie is om de reeds bekende KNX-communicatiestandaard uit te breiden en nieuwe energiebeheersfuncties te introduceren in de wereldwijde standaardisatie.

 

 

www.eebus.de

www.knx.org.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel