Schoolgebouw binnen 10 weken gebouwd

maandag 8 augustus 2011
timer 2 min
De J.W. van de Meeneschool in Utrecht krijgt een nieuw gebouw op de huidige locatie. Het huidige gebouw is gesloopt. Bij de nieuwbouw is voor het eerst in Utrecht gekozen voor een zogenoemd modulair bouwsysteem. Het schoolgebouw kan daardoor binnen 10 weken worden gebouwd.

Opmerkelijk aan de nieuwe behuizing is dat deze de uitstraling en het comfort van een permanent gebouw heeft. Bouwbedrijf Jan Snel gaat het pand, naar een ontwerp van JHK Architecten, realiseren. Het gebouw voldoet aan alle moderne eisen die ook bij traditionele bouw worden gesteld en heeft een levensduur van ongeveer veertig jaar.

 

Minder overlast en minder kosten

Groot voordeel van deze bouwmethode is dat de overlast voor buurtbewoners en gebruikers van de school beperkt blijft. Bovendien neemt de behoefte aan tijdelijke huisvesting voor scholen af, wat een flinke kostenbesparing oplevert.

 

Een gezamenlijke pilot

De bouw van de J.W. van de Meeneschool is een gezamenlijke pilot van de gemeente Utrecht, schoolbestuur PCOU (Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht), schooldirectie, kinderopvangorganisatie Ludens, aannemer Jan Snel en JHK Architecten. Dit is de eerste keer dat er in Utrecht een permanente school op deze manier wordt gebouw. Wanneer deze werkwijze succesvol blijkt, kan dit bouwsysteem vaker ingezet worden bij de bouw van schoolgebouwen. Dit project is belangrijk omdat het een start kan zijn voor het anders bouwen van scholen in Utrecht.

 

Planning

Het streven is om de daadwerkelijke bouwperiode zoveel mogelijk te laten plaatsvinden in de vakantieperiode van de school. Leerlingen en leerkrachten van de J.W. van de Meeneschool en pedagogisch medewerkers van de buitenschoolse opvang hoeven slechts enkele maanden (in plaatst van normaliter een jaar) in een tijdelijk schoolgebouw te verblijven. Eind dit jaar verhuizen de leerlingen en leerkrachten terug naar hun vertrouwde locatie in een gloednieuw gebouw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel