Schaapskooi

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
Het Almeerse bureau 70F Architecture ontwierp een fraai onderkomen voor de gemeentelijke schaapskudde van Almere. De abstract geometrische vormgeving wordt gecombineerd met natuurlijk materiaalgebruik.

 

 

Projectgegevens

Architect

70F Architecture

Opdrachtgever  Gemeente Almere, Stichting Stad en Natuur van Almere
BouwerReimert Bouw en Infrastructuur
Bouwjaar2003-2007/8

 

Beschrijving

De schaapskooi ligt aan de rand van het Vroege Vogelbos, tussen de A6 en Almere-Haven. Naast de schaapskooi bevindt zich een zorgboerderij waar voor mensen met een beperking dagactiviteiten worden georganiseerd.

 

Raster

70F Architecture streefde naar architectuur die uitblinkt in eenvoud in vorm en materiaalgebruik. Met het oog op een natuurlijke uitstraling en de harmonie met zijn omgeving is gekozen om de geometrische basisvorm (een 36 meter lange zelfdragende koker met een asymmetrische doorsnede) uit te voeren in onbehandeld hout (western red cedar).

  

Constructie

De constructie van de koker bestaat uit een reeks identieke gebogen stalen spanten waarover een raster van rechte gordingen en tengels. Schoren ontbreken om de geometrische zuiverheid van het raster niet te verstoren. De stabiliteit van de koker wordt verzorgd door het zware stijl- en regelwerk van het kantoortje en logeerverblijf aan de westelijke kopgevel, waarvan de zijwanden en verdiepingsvloer gezamenlijk een stabiele H-vormen.

 

Twee delen

De koker die bestaat uit twee delen (in het lage deel  is de potstal voor de schapen gesitueerd, in het hoge deel de opslag van stro en hooi) is afgewerkt met een houten beschieting van gepotdekselde delen western red cedar van verschillende breedte in een willekeurig ritme. Omdat de schaapskooi (afgezien van het kantoor- en logeerdeel) bouwfysisch slechts wind- en waterdicht hoeft te zijn, is de houten huid enkellaags en ongeïsoleerd uitgevoerd. Wel is omwille van de wind- en waterdichtheid in de overlappingen van de houten delen cellenband aangebracht. Het bovenste deel van koker en het dak van de dakkapel zijn overigens voorzien van conventionele bitumen dakbedekking die door de grijsbruine leislag goed kleurt bij het verweerde western red cedar.

Locatie

  

Schaapskooi

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel