Samen maak je een brandveilig gebouw

woensdag 25 augustus 2010
timer 3 min
Brand ontstaat doorgaans door onvoorzichtig gedrag. Roken op bed. Kortsluiting. Een oververhit fornuis. Gebouwbeheerders en facilitair managers stellen alles in het werk om het ontstaan van brand tegen te gaan. Toch is de facilitaire beroepsgroep niet in staat optimale bestrijdingsmaatregelen te treffen, als zij daarbij niet gesteund worden door andere disciplines. Bewonersgedrag is een gevolg van een complex aantal factoren.

Het staat niet los van belangrijke beslissingen en keuzen die in de ontwerp- en bouwfase door architecten, bouwers en installateurs gemaakt worden. De vraag is hoe een beter samenspel tussen gebouwbeheerders en de genoemde bouwpartners eraan kan meewerken dat de brandveiligheid in gebouwen toeneemt.

 

Van brandhaard naar bouwproces

Als er eenmaal brand uitbreekt, komt het op brandbestrijding aan. De effectiviteit van blusmaatregelen wordt enorm vergroot door bouwkundige maatregelen. Het is dan wel van belang dat architecten, bouwers en installateurs een grotere focus hebben op het belang van brandpreventie dan in de praktijk vaak gebruikelijk is. Brandveiligheid is een hot issue. De bouwsector kan in al zijn geledingen veel doen aan verbetering daarvan. Steeds meer opdrachtgevers van zorggebouwen, kantoren en scholen stellen hoge eisen aan de bouwende partijen, van architecten, aannemers tot toeleveranciers. Het besef dringt steeds meer door dat brandbestrijding mooi is, maar preventie beter. Vanuit die optiek worden er steeds meer eisen gesteld aan de gevolgen van bouwkundige en installatietechnische maatregelen voor de brandveiligheid. In de regeling Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB), gebaseerd op de BRL-K21016, zijn 21 aandachtsvelden genoemd, waaraan moet worden voldaan om het Keurmerk Brandveilig Gebouw te ontvangen. De eerste twee keurmerken ‘Brandveilig Gebouw’ zijn al in december 2007 door de toenmalige burgemeester drs. W.J. Deetman van de Gemeente Den Haag, uitgereikt aan een verzorgingstehuis en een verpleeghuis in de Hofstad. De regeling toezicht Brandveilig Gebruik Bouwwerken (BGB) en het bijbehorende Keurmerk ‘Brandveilig Gebouw’ helpt om gebruikers en gebouwbeheerders brandveilig bewust te maken. Bij gebruikers ligt de primaire verantwoordelijkheid voor brandveiligheid van hun pand. Om zo’n keurmerk ‘Brandveilig Gebouw’ te verkrijgen, is aandacht voor dit aspect vanaf de ontwerp-bouwfase onmisbaar. Bouwkundige voorzieningen, zoals compartimentering, zijn een belangrijk kernpunt in de beoordeling van een brandveilig gebouw. Ook de aanwezigheid van vluchtroutes en voldoende vloeroppervlakte per persoon, goed functionerende vluchtdeuren en toegangssluizen, het vrijhouden van vluchtroutes van obstakels zijn kernpunten bij de beoordeling. Allemaal zaken die al in de ontwerp-bouwfase aan de orde komen. Als daarvoor in die fase geen of onvoldoende aandacht bestaat, is in de gebruiksfase haast ondoenlijk een brandveilig gebruik te waarborgen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel