Samen in transitie voor beter wonen

maandag 11 april 2022
“Er is een grote transitie in de bouw nodig en dat stelt ons voor fundamentele uitdagingen”, zegt Michiel Susebeek van Saint-Gobain Projects. Dit is nodig om gezonder, duurzamer en betaalbaar te kunnen wonen in Nederland. Hiervoor moeten we de renovatie- en transformatieopgave van het bestaande vastgoed veel integraler gaan benaderen. Met het onderzoek Beter Wonen in Nederland werkt Saint-Gobain samen met Making Space, W/E adviseurs, DWA, Arcadis en De Woonbond aan een integrale aanpak waarin welzijn, duurzaamheid en efficiëntie centraal staan.
Michiel Susebeek
Michiel Susebeek, solution manager bij Saint-Gobain

“Een wolk aan complexiteit”, zo omschrijft Susebeek de huidige staat van de ontwerp- en bouwsector. “We moeten werken aan de gezondheid van mensen in gebouwen, de (CO2-)impact van energie en materialen en ook op sociaal en ecologisch vlak worden we uitgedaagd. Het blijkt lastig om dit bouwkundig en installatietechnisch op elkaar aan te sluiten, onder andere door de fragmentatie van partijen in de bouw en beperkte focus op het energetisch rekenmodel en de investeringskosten op de korte termijn. Samenwerken vanuit een intrinsieke motivatie is noodzakelijk, maar we moeten ook kijken naar nieuwe waardesystemen om naast financieel rendement ook gezondheid en milieu-impact een plek te geven.” 

Integrale aanpak voor duurzaamheid, welzijn en efficiëntie

Dit begint door goed te luisteren naar de behoeften van alle belanghebbenden en hier vervolgens ook echt iets mee te doen. Daarbij ziet Saint-Gobain voor zichzelf een nieuwe rol weggelegd: de brug tussen theorie en praktijk vanuit een ‘blauwdruk’ voor betere gebouwen. “Wij hebben een holistische methode ontwikkelt om de behoeftes vanuit de bewoners, eigenaar, verwerkers, lokale omgeving et cetera op slimme manier bij elkaar te brengen, zodat je een integraal overzicht op de prestaties krijgt.” Deze methode is ontwikkeld op basis van het onderzoek Beter Wonen in Nederland, dat Saint-Gobain heeft uitgevoerd met Making Space, W/E adviseurs, DWA, Arcadis en De Woonbond. 

Overzicht en grip op het verbeterproces

“Wij willen voor meer overzicht en grip op het verbeterproces zorgen”, zegt Susebeek. Onderdeel van deze methode is een door Saint-Gobain ontwikkeld dashboard. Dit instrument geeft een visuele representatie van de integraliteit door alle behoeftes te bundelen. “Die koppelen we vervolgens aan modulaire verbetermodules die worden uitgerekend aan de hand van verschillende scenario’s”, zegt Susebeek. “In een traditioneel proces probeer je alle opties te overzien, maar dat is vaak onoverzichtelijk omdat je niet alle paden tegelijk kan bewandelen. Met dit dashboard bieden we een integrale aanpak zodat je alle mogelijke oplossingsscenario’s tegelijkertijd kan zien, gekoppeld aan de prestaties op welzijn, duurzaamheid en efficiency.”

Dashboard

Het dashboard is voor Saint-Gobain een cruciaal onderdeel van een nieuwe, integrale aanpak. Susebeek legt uit: “Iedereen wil beter, duurzamer en gezonder werken, maar men weet niet goed hoe. In de traditionele aanpak creëren we een soort schijnzekerheid door te vertrouwen op allerlei rekenmodellen die een beperkte weergave geven van de werkelijkheid. Daardoor is het lastig om theoretische ambities echt naar de praktijk te vertalen, bijvoorbeeld een theoretische energieberekening voor een bestaand gebouw tegenover het werkelijke gedrag van de bewoners. We zien in ons onderzoek dat verduurzaamde gebouwen in de praktijk onvoldoende gezond en energiezuinig zijn omdat de aansluiting met de bewoners en het werkelijke gedrag ontbreekt. Zij móeten centraal staan.” 

Beter Wonen in de praktijk

Maar wat levert dit op voor de gebouweigenaar, investeerder, bouwer en bewoner? Denk bijvoorbeeld aan woonruimten met een gezond en comfortabel binnenmilieu gedurende alle seizoenen, waar minder geluidoverlast van buren wordt ervaren en voldoende daglicht binnenkomt. Saint-Gobain biedt een pakket aan verbetermodules die ervoor zorgen dat de woning klaar is voor lage temperatuurverwarming, maar ook dat er in de zomer geen oververhitting plaats vindt. Materialen met een lage CO2-impact die losmaakbaar zijn en gerecycled kunnen worden of zelfs CO2 (tijdelijk) opnemen omdat ze biobased zijn. Een positieve impuls voor de wijk door een goed ontworpen gebouwschil die eventueel ook energie kan opwekken. Maar ook goed gedetailleerde aansluitingen tussen bouwdelen, voor een goede luchtdichtheid en minder risico op bouwfysische problemen over 10 of 30 jaar. 

Bewoners

Speerpunt van deze methode is een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen. “We zijn toe aan nieuwe gewoontes in de bouw”, licht Susebeek toe. “Wij stellen ons hierbij een open samenwerkingsproces voor met meer verbinding tussen de afzonderlijke partijen, van theorie naar praktijk en vanuit brede kennisdeling, waarbij expertise van vaklieden en kennis over innovatieve praktische oplossingen naar voren worden gehaald in het proces”. 

Kom in gesprek tijdens de Inspiratiedag Renovatie

Susebeek benadrukt dat deze methode geen heilige graal is. “Dit is ons voorstel om samen de grote uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken”, zegt hij. “Het is niet perfect, maar het geeft houvast. We gaan er graag verder over in gesprek.” Daarom kun je Susebeek vinden op de Inspiratiedag Renovatie op 21 april, waar hij een keynote geeft en aanschuift in het rondetafelgesprek Hoe maken we renovatie weer sexy? Wees erbij; aanmelden is gratis!

Inspiratiedag Renovatie

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »

Uitdagende renovatie van galerijophoging

24 jun om 14:51 uur
Appartementencomplex Karelia is zo’n 20 à 25 jaar geleden voorzien van een galerijophoging. Na al die jaren was…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »

Esthetische upgrade galerijvloeren

13 jun om 10:47 uur
De galerijvloeren van de vier flats in Hellevoetsluis, bestaande uit zes verdiepingen, waren technisch nog in een…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »