Ruud Lubbers ontvangt eerste exemplaar Toolkit Duurzame Winkelcentra

maandag 30 mei 2011
timer 2 min
Afgelopen woensdag heeft Ruud Lubbers het eerste exemplaar van de Toolkit Duurzame Winkelcentra in ontvangst genomen. Dit gebeurde uit handen van Bart Kuil, directeur van AM Real Estate Development. Tijdens de Expert Meeting Duurzame Winkelcentra werd het boek officieel gepresenteerd. Tientallen kopstukken op het gebied van duurzaam ontwikkelen, realiseren en exploiteren van winkelcentra kwamen bijeen in Showkas de Arendshoeve om de discussie met elkaar aan te gaan.

Ruud Lubbers, één van de grondleggers van het Handvest van de Aarde, imponeerde en inspireerde met zijn lezing 'Duurzame winkelcentra: natuurlijk!'. In een bevlogen betoog pleitte hij sterk voor de aanpak van de bestaande bouw. “Winkelcentra moeten op een duurzame wijze worden ontwikkeld,” aldus Lubbers. “Daarnaast is het belangrijk om alle partijen aan het woord te laten komen. Luister naar elkaar en deel alle kennis. De kunst is om gemeenschappelijke doelstellingen te formuleren.” De markt is al in beweging, nu de overheid nog.

 

Samen aan de slag

Dat gedachtegoed deelt Christa Duiveman, vastgoedontwikkelaar AM Real Estate Development. Duiveman riep gemeenten op om samen aan de slag te gaan. “Ik daag uit om op 25 mei 2016 het eerste duurzame winkelcentrum op te leveren dat aan de hand van de Toolkit Duurzame Winkelcentra is ontwikkeld.” Haar conclusie: het kan, het loont, het móet!

 

Toolkit Duurzame Winkelcentra

De Toolkit Duurzame Winkelcentra is een praktisch instrument om winkelcentra duurzaam te ontwikkelen, te realiseren en te exploiteren. Het boek biedt handvatten voor het verduurzamen van winkelcentra op diverse aspecten. De Toolkit sluit aan bij BREEAM-NL, de meest complete en gecertificeerde methodiek voor het meten van de duurzaamheid van gebouwen. Voor diverse typen winkelcentra zijn energieconcepten bedacht die vertaald zijn in energiebesparing, EPC en kosten en opbrengsten.

 

Concrete oplossingen

De Toolkit Duurzame Winkelcentra schetst de problematiek bij het verduurzamen van winkelvastgoed, maar biedt juist ook concrete oplossingen. De Toolkit is een must voor iedere projectontwikkelaar, belegger en retailer die geïnteresseerd is in of zich bezighoudt met het verduurzamen van winkelcentra. De Toolkit is tot stand gekomen op initiatief van en in samenwerking met AM, Corio Nederland, SCM Europe, Grontmij Vastgoedmanagement en Ahold Vastgoed.

 

www.toolkitonline.nl/duurzamewinkelcentra

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel