Ruim 40 procent van woonconsumenten wil binnenstedelijk wonen

dinsdag 14 juni 2011
timer 2 min
 “De woonomgeving wordt steeds belangrijker in het besluit van mensen om ergens te gaan wonen. De Nota Ruimte gaat ervan uit dat 25 tot 40 procent van de bouwproductie in bestaand stedelijk gebied plaats moet vinden. In termen van locatiecapaciteit kan dat,” zegt Diana de Jong, Directeur Gebiedsontwikkeling Bouwfonds Ontwikkeling, in het expertpanel over binnenstedelijk bouwen georganiseerd door Stedebouw & Architectuur.

De Jong voegt toe: “De planologische capaciteit is weliswaar nog niet overal zeker gesteld (zoals in de regio Rotterdam) maar de ruimte is er. Uit datzelfde onderzoek blijkt echter ook dat de vraag naar binnenstedelijk wonen niet veel groter is dan 40 procent van de totale vraag op de woningmarkt.”

Wenselijk

Binnenstedelijk bouwen noemt Diana de Jong in het expertpanel om meerdere reden wenselijk. “Het draagt bij aan het behoud van de vitaliteit van steden en zorgt ervoor dat steden blijvend kunnen voldoen aan veranderende maatschappelijke wensen. Andere wenselijke redenen voor binnenstedelijk bouwen (als tegenhanger van bouwen op uitleglocaties) zijn: het openhouden van het landelijk gebied; het tegengaan van verrommeling van het landschap, en het beperken van de (auto)mobiliteit. Daarnaast hebben binnensteden draagvlak nodig voor een aantrekkelijk voorzieningenniveau inclusief openbaar vervoer. Dat pleit voor binnenstedelijk bouwen. Een ontwikkeling die tevens bijdraagt aan duurzame verstedelijking.”

Voldoende klanten/kopers

De vraag of er voldoende ruimte is, doet volgens Diana de Jong eigenlijk niet ter zake: “Essentieel voor succesvol binnenstedelijk ontwikkelen is de vraag of er voldoende klanten/kopers zijn. Aandacht voor de kwaliteit is dan de eerste prioriteit. Er zijn grote vraagtekens te plaatsen bij een te eenzijdig perspectief op verdichting en compact bouwen in binnensteden. Per locatie moet worden bekeken welke woonmilieus wenselijk zijn vanuit het perspectief van toekomstige bewoners. Hoogstedelijke milieus met appartementen kunnen over het algemeen in binnensteden gerealiseerd worden. Bij locaties buiten het centrum komen grondgebonden woningen in lagere dichtheden beter tegemoet aan de wensen van woonconsumenten. Het gaat dus niet om de hoeveelheid ruimte die beschikbaar is maar om de kwaliteit van de locatie en vooral om de vraag of die locatie voor woonconsumenten aantrekkelijk is.”

Meer weten? Lees op het expertpanel binnenstedelijk bouwen het volledige verslag van het expertpanel met naast Diana de Jong, Bart Mispelblom Beyer, Tangram Architekten, Karin Schrederhof, directeur Woonbron Delft, Bart Stoffels, Urhahn Urban Design, en Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl, Temp.architecture.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel