Rotterdam maakt zwembaden groener

donderdag 7 april 2011
timer 2 min
Rotterdam start met het verduurzamen van 9 gemeentelijke zwembaden. Het pilotproject dat onderdeel is van het programma ‘Rotterdamse Groene Gebouwen’ moet leiden tot 34 procent besparing (3,4 miljoen euro).

De besparing leidt tot een verlaging van bijna 2000 ton minder CO2 uitstoot per jaar en een verhoging van de water- en luchtkwaliteit van de baden.

 

Daarnaast besteedt de gemeente het gehele beheer en onderhoud van de gemeentelijke zwembaden voor de komende 10 jaar uit wat een besparing oplevert van 1,1 miljoen euro. Dit is het resultaat van een aanbestedingsprocedure die gewonnen is door Strukton met Hellebrekers Technieken als onderaannemer. Door het vergroenen van de zwembaden gaat de hoeveelheid chloor omlaag. Hierdoor wordt het voor veel CARA-patiënten ook prettiger om in de baden te zwemmen.

 

Grootverbruikers

In het pilotproject wordt gestart met de zwembaden aangezien deze grootverbruikers zijn van energie en water. Als eerste worden de Sportcentra Schuttersveld, de Wilgenring, West en de zwembaden Hoogvliet, IJsselmonde, Overschie, Alexander, Charlois en Afrikaanderplein aangepakt. Doel is om op termijn al het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed, bestaande uit 1500 gebouwen, duurzaam te maken. Naast zwembaden gaat het hierbij onder meer om sporthallen, scholen, musea en theaters.

 

Minder energie en beter water

Voorbeelden van de energiebesparende maatregelen zijn het aanbrengen van ECO-verlichting en warmtepompen, optimaliseren van HR en VR ketels,  isolatie van glijbanen, aanwezigheidsdetectie en het afdekken van zwembadbassins. De komende 10 jaar levert dit een besparing op de energiekosten van 34 procent ten opzichte van de energierekening van 2009. Dit komt neer op een bedrag van 3,4 miljoen euro Netto Contante Waarde, waaruit de investeringen voor energiebesparende maatregelen worden bekostigd, het Building Retrofit concept

 

Maatwerk

Het zogenoemde Onderhouds- en Energieprestatiecontract, dat de gemeente nu afsluit met Strukton is het eerste van zijn soort in Nederland en op maat gemaakt door naast energiebesparing en CO2-reductie, ook de elementen onderhoud beheer, kwaliteit en comfort te integreren. Strukton zet hiervoor een Energy Service Company (ESCo) op voor dit project. De ESCo start in april 2011 met het beheer en onderhoud van de negen zwembaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel