Rook- en brandwerendheid deuren separaat testen

maandag 2 augustus 2010
timer 1 min
Volgens Heino Ufkes, directeur Reinaerdt Deuren in Haaksbergen, zijn rook- en brandwerendheid twee aparte grootheden.

Ufkes pleit daarom voor een separate test. Zoals in Duitsland. " Want de Duitsers hebben hun lesje geleerd met de rampzalige brand op het vliegveld van Dusseldorf.  Dat daar zoveel slachtoffers vielen was vooral een gevolg van een enorme rookontwikkeling. Niet de vlammen, maar de rook was doodsoorzaak nummer 1.”

 

Binnen afzienbare tijd zal de Europese norm EN 1634-3 de Nederlandse norm gaan vervangen. Reinaerdt is daarom al gestart met separate testen.

 

Maar met de scheiding van brand- en rookwerendheid  ben je er nog niet, stelt Ufkes. “De kwaliteit van de brand- en rookwering van deuren staat of valt met de kwaliteit van de andere componenten. Ik pleit voor een integrale benadering. Kijk naar de gehele set van maatregelen. Naar de deur, naar het kozijn, naar het hang- en sluitwerk."

 

De fabrikant moet volgens Ufkes de totale set van maatregelen in handen krijgen, de productie en de montage. "Zo borg je dat deuren ook daadwerkelijk rook- en brandwerend zijn.”

 

Lees meer hierover in het aanstaande themanummer Brand/Veiligheid.

 

Meldt u aan voor een abonnement

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel