Risicobenadering brandveiligheid

dinsdag 20 juli 2010
timer 2 min
De overheid kiest voor een andere benadering van het brandveiligheidsvraagstuk. Niet langer prevaleert regelgericht denken en handelen. Leo Porrio, Amlin Corporate Insurance, over deze transitie: "Ik zie wel de omslag van regelgericht naar risicogericht, maar zie nog geen ‘vertaling’ ervan in de praktijk. Zo is de controle nog steeds vaak niet afdoende, terwijl die essentieel is. Bouw- en Woningtoezicht moet de bouwtekeningen controleren, maar ook de toepassing in de praktijk.”

Porrio is kritisch over de bouwregelgeving: "De minimumeisen van de overheid zijn gebaseerd op de persoonlijke veiligheid van mensen in gebouwen. Het veilig ontvluchten. Dat is echter onvoldoende om het gebouw in stand te houden. Als verzekeraars streven we naar de combinatie van persoonlijke veiligheid en het in stand houden van het gebouw. Neem de brand bij TU Bouwkunde in Delft. Daar vielen geen slachtoffers, maar dat er een gebouw verloren ging van 140 miljoen euro was voor de overheid geen issue. Uiteindelijk leidt het echter wel tot hogere premies voor iedereen. De overheid zou daarom meer nadruk moeten leggen op het belang van het in stand houden van een gebouw en niet alleen op de persoonlijke veiligheid." Porrio laakt de bouwkundeopleidingen

“In de architectenopleiding werd te lang te weinig aandacht besteed aan brandveiligheid." Maar dat beeld kantelt, onder mer door Fire Safety Engineering: "FSE  is lang een ondergeschoven kindje geweest. Door de stap naar FSE krijgt de architect  meer oog voor het brandveiligheidsvraagstuk."Hij voegt toe: "Branden ontstaan niet op de tekentafel. Opdrachtgevers bezuinigen vaak de brandveiligheidsvoorzieningen weg die de architect in het ontwerp heeft opgenomen. De overheid moet uiteindelijk via regelgeving – gericht, zoals ik eerder zei op persoonlijke veiligheid en het in stand houden van gebouwen – maar vooral ook door toezicht op de uitvoering en strenge controle vooraf de brandveiligheid afdwingen bij betrokken partijen, van opdrachtgevers tot en met bouwbedrijven."

 

Lees meer hierover in het aanstaande themanummer Brand/Veiligheid.

 

Meldt u aan voor een abonnement

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel