Rijk steekt 107 miljoen euro in extra fietsenstallingen op stations

dinsdag 28 juni 2011
timer 1 min
Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) steekt 107 miljoen euro in extra fietsenstallingen op stations. Dat staat in het actieplan ‘Fietsparkeren bij stations’.

Provincies en gemeenten kunnen met dat geld tot 2020 ongeveer 90.000 extra stallingen bouwen op stations. Dit gebeurt op de stations langs de trajecten waar in de toekomst spoorboekloos wordt gereden. Voorwaarde om in aanmerking te komen voor een rijksbijdrage is onder meer dat vijftig procent van de kosten door andere partijen, zoals provincies en gemeenten, dan de Rijksoverheid worden gefinancierd.

 

Maximaal 260.000 stallingsplaatsen bijbouwen

In het actieplan zegt de minister dat tot 2020 140.000 tot 260.000 stallingsplaatsen bijgebouwd moeten worden. De benodigde financiering voor de aankomende 10 jaar wordt geschat op €450 tot €650 miljoen voor aanleg, exploitatie, handhaving en beheer (circa de helft van dit bedrag is voor aanleg voorzien).  

 

Capaciteitsknelpunt

Op circa 240 stations is momenteel sprake van een capaciteitsknelpunt. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt in knelpunten die vrij eenvoudig zijn op te lossen en knelpunten die minder eenvoudig zijn op te lossen als gevolg van ruimtelijke inpassingsproblemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel