Renovatie DHV hoofdkantoor

vrijdag 17 september 2010
timer 1 min
In 1971 werd DHV’s hoofdkantoor in Amersfoort geopend; een in die tijd zeer vooruitstrevend gebouw met een open karakter en als eerste gebouw in Nederland ontworpen als kantoortuin. Na bijna 40 jaar is het gebouw toe aan een grondige renovatie. Soms is slopen en nieuwbouw vanuit milieuperspectief beter dan renoveren. Maar als het gebouw voldoet aan de eisen van de gebruikers wordt renoveren interessant, zeker als daarbij een forse energiebesparing gerealiseerd wordt.

Voor DHV was de voorwaarde dan ook bij de renovatie om het gebouw zeer energiezuinig te maken. Gekozen is voor upgraden van het kantoor van een energielabel G naar een A.

 

Verhuizen of renoveren?

De circa 1.000 werknemers zijn verknocht aan het gebouw. Ze waarderen de ligging van het kantoor (middenin de groene bossen van Amersfoort), de binnentuin (atrium met binnenvijver) en het open kantoorconcept. Verhuizen was geen optie.

Maar de oude technische staat vraagt om ingrijpen. De gevel verkeert in slechte staat en bestaat grotendeels nog uit enkel glas, de brandveiligheid voldoet niet meer, het dak is niet of nauwelijks geïsoleerd en de luchtverwarming en –koeling met fancoil-units functioneren op zich prima, maar zorgen voor een hoge energierekening.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel