Renovatie dakterras Stadsschouwburg Utrecht

donderdag 11 januari 2024

Het dakterras van de iconische Stadsschouwburg in Utrecht was toe aan renovatie. In opdracht van de Gemeente Utrecht werd de renovatie uitgevoerd met Triflex.

De uitdaging

Het dakterras was sterk verouderd. In de loop der jaren zijn er in verschillende fases allerlei lagen afdichtingen, isolatie, dekvloeren en afwerkingen op elkaar aangebracht. Het geheel was niet waterdicht en zag er slordig uit. Aangezien het dakterras zich boven een geïsoleerde binnenruimte bevindt, was het ook van belang om rekening te houden met bouwfysische eisen.

De oplossing

De oplossing bij deze situatie was om alle bestaande lagen te verwijderen tot op de ‘gezonde’ ondergrond en daarna weer te gaan opbouwen met een nieuw systeem. Het Triflex BIS isolatiesysteem in combinatie met het Triflex BTS-P systeem bood de oplossing voor deze situatie. Dit was de beste keuze, omdat dit systeem het isoleren combineert met het waterdicht maken van het terras. Dit systeem wordt opgebouwd met een dampremmer, PIR-isolatie, drukverdeelbeplating en een BTS-P afdichting. Daarnaast kan dit systeem tegen een stootje en heeft het een nette uitstraling.

Het proces

Triflex heeft een kernboring gedaan om de opbouw van de oude situatie in kaart te brengen. Hieruit bleek dat deze bestond uit een dik pakket aan verschillende, verouderde en vochtige lagen. Vervolgens werd Blom Flooring Systems ingeschakeld om al deze lagen te verwijderen en daarna het Triflex BIS isolatie systeem met het Triflex BTS-P systeem aan te brengen.

Het resultaat

Het gewenste resultaat in deze situatie is behaald. Het dakterras is volledig afgedicht, geïsoleerd en dampremmend. Daarnaast ziet het geheel er weer strak en netjes uit. Bezoekers van de Stadsschouwburg kunnen weer genieten van een mooi dakterras.

Bron: Triflex