Regelgeving struikelblok bij structurele doorvoering duurzaamheid

maandag 22 augustus 2011
timer 2 min
Hoewel duurzaamheid als thema nog altijd aan belang wint, is het vaak nog geen structureel onderdeel van het bouwproces.

Duidelijke regelgeving is volgens fabrikanten de belangrijkste noodzakelijke verandering om duurzaamheid in de komende jaren structureel onderdeel te maken van het bouwproces. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis, uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector.

 

Recent onderzoek van BouwKennis wijst uit dat bij gemiddeld 44% van de partijen in de bouwketen duurzaamheid tijdens het laatste project in hoge mate een rol speelde. Hoe wordt volgens de keten de volle 100% bereikt? Om dit te onderzoeken is de bouwketen gevraagd wat volgens hen de noodzakelijke veranderingen zijn om duurzaamheid in de komende jaren structureel onderdeel te maken van het bouwproces. Deze vraag is gesteld aan uitvoerende partijen, architecten, ontwikkelende partijen en fabrikanten.

 

Prijs duurzame bouwmaterialen omlaag

Uitvoerende partijen, architecten en ontwikkelende partijen zien de oplossing vooral in het prijsaspect van duurzame oplossingen. De prijzen van duurzame bouwmaterialen moeten omlaag. Daarnaast wordt ook vaak genoemd dat de terugverdientijd inzichtelijk moet worden en dat er minder focus op prijs moet liggen bij aanbestedingen. 

 

Duidelijke regelgeving

Fabrikanten noemen echter duidelijke regelgeving het vaakst als noodzakelijke verandering om duurzaamheid in de komende jaren structureel onderdeel te maken van het bouwproces. Dit aspect wordt met 70% het meest genoemd door installatiefabrikanten, op de voet gevolgd door fabrikanten van afbouwmaterialen.

Het onderzoek wijst uit dat duurzaamheid de belangrijkste ontwikkeling is waar de R&D-afdeling van fabrikanten momenteel op inspringt. Blijkbaar zit de regelgeving fabrikanten in de weg, gezien het zeer hoge percentage dat duidelijke regelgeving ziet als basis voor een structurele doorvoering van duurzaamheid in projecten.

 

Nieuwe invalshoeken voor strategisch FM

Het FMM Marktevent op 10 november a.s. staat dit keer in het teken van 'Focus op corporate doelstellingen'. De nieuwe uitdaging voor facility managers ligt in het vergroten van de productiviteit in het primaire proces en het behalen van corporate doelstellingen. Hierbij komen onder meer MVO/duurzaamheid, image support, strategisch huisvesten, Business Continuity Management en 'the war for talent' aan bod. Meer informatie en aanmelden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel