Proefproject Smart Grids

zondag 2 mei 2010
timer 2 min
Voor het EU proefproject slimme netten in de Groningse wijk Hoogkerk hoeven geen bouwkundige aanpassingen gedaan te worden. De micro WKK heeft hetzelfde formaat als een gewone HR-ketel en de 25 huizen die aan de proef deelnemen, verschillen niet van een doorsnee wijk. Maar achter de slimme meter gaat wel veel schuil: nergieadviesbedrijf KEMA gaat onderzoeken hoe de huishoudens, via een smart grid, hun wasmachine, verwarming en elektrische auto’s afstemmen op vraag en aanbod van stroom en gas.

Nederland loopt redelijk voorop in R&D naar smart grids. Die moeten ervoor zorgen dat ons energiegebruik efficie¨nter wordt en dat decentrale bronnen meer en beter toegang verkrijgen tot het hoogspanningsnet. Het onderzoek sluit naadloos aan op de grootschalige uitrol van slimme meters die, vorige lente, door de Tweede Kamer tot volgend jaar in de ijskast is gezet.


Besparingen
Als Nederland uitsluitend verzwaringen aan het net voor toenemende energievraag zou uitvoeren, dan lopen de kosten in 2020 tot 30 miljard euro op (nog even afgezien van inpasbaarheid van decentrale energiebronnen die een totaal andere infrastructuur vergen).
Met digitale, op afstand uitleesbare meters, gekoppeld aan intelligente netten en software, kan ons land tot acht miljard euro besparen. Daarom beginnen energieen netwerkbedrijven, samen met leveranciers en ICT-ondernemingen, voorzichtig met proefprojecten waarin een voorschot op de toekomst wordt genomen en de wisselwerking tussen het gedrag van de bewoners en de nieuwe energie-infrastructuur wordt onderzocht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel