Prefab-renovatie project in Heerlen voor 492 woningen

dinsdag 4 oktober 2016
timer 4 min
Het renoveren van sociale huurwoningen gebeurt steeds vaker met behulp van prefab-oplossingen. Zo ook de vier hoogbouwflats aan de Peter Schunckstraat in het stadsdeel Heerlerbaan in het Limburgse Heerlen. Voor Stichting Weller Wonen ontwikkelde Teeken Beckers Architecten een renovatieplan voor 492 woningen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Trespa®.

Upgraden gevels

De uitdaging bij dit omvangrijke project lag in het upgraden van de gevels in combinatie met het verduurzamen van de woningen naar Energielabel A. Daarnaast was het zaak om duurzame materialen toe te passen om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Teeken Beckers Architecten uit Amstenrade ontwikkelde samen met Helwig een innovatieve prefab-oplossing, bestaande uit kozijnen van duurzaam Europees naaldhout, gecombineerd met gevelplaten van Trespa® Meteon® met een Rock-structuur. Deze werden in opdracht van Smeets Bouw gemaakt door Helwig Timmerfabriek in Geleen en gemonteerd door Helwigs montage-bedrijf Hermetico.
 

Lean & mean

Ralph Hendrikx en Jules Beckers, de architecten achter het project, zetten met hun ontwerp een compleet nieuwe en verfrissende uitstraling neer. Beckers: “Wij hebben veel ervaring met renovatieprojecten en onderscheiden ons door naast het ontwerp met de aannemer ook mee te denken over de engineering. Door samen met Smeets Bouw en Helwig Timmerfabriek ook de technische aspecten op te pakken, creëren we een voorsprong. Wij maken er graag een lean & mean project van, zodat er continu sprake is van optimale kennisuitwisseling.”


Prefab renovatieproject Heerlen - bouwplaats
 

Overlast beperken

Hendrikx: “Samen met Smeets Bouw en Helwig hebben we gekeken naar de beste detaillering. In ons voorstel zijn we uitgegaan van de doelgroep, die voornamelijk uit ouderen bestaat. Ons plan was realistisch en eenvoudig, maar ook mooi. Door te kiezen voor een prefab-oplossing met de fraaie gevelafwerking zorgen we voor een eigentijdse uitstraling, zijn de onderhoudskosten laag en beperken we de overlast voor bewoners. Dat laatste was ook een belangrijk aspect, want uiteindelijk hebben de bewoners het voor het zeggen; alleen als zeventig procent achter het renovatieplan staat, kan het doorgang vinden.”


Prefab renovatieproject Heerlen - transport
 

Energiezuinig en onderhoudsvrij

“De keuze voor Trespa lag voor de hand gezien de eisen van de opdrachtgever,” zegt Beckers. “We werken vaker met Trespa, maar nooit eerder in deze hoeveelheden. In totaal gaat het om 15.000 vierkante meter gevelpanelen. De energieprestaties van een geventileerde gevel en het onderhoudsvrije karakter van Trespa® Meteon® was daarbij evident. Daarnaast speelde esthetiek een belangrijke rol. De gekozen gevel is fraai van kleur en voorzien van een textuur; cruciaal omdat we met grote vlakken werken.”


Prefab renovatieproject Heerlen - installatie
 

Innovatief project

Ook Wil Helwig, die samen met zijn broer de directie vormt van familiebedrijf Helwig Timmerfabriek in Geleen, is enthousiast over de gekozen prefab-oplossing. “Wij produceren hier de gevels; kozijnen, glas, houtwerk en voorgezaagde gevelplaten brengen we samen tot fraaie gevels. Dat is serieproductie, maar wel op basis van maatwerk. Van elke gevel moeten we de exacte maten opnemen en de platen op maat laten zagen, voordat we ze kunnen verlijmen.”


Prefab renovatieproject Heerlen - aanzicht
 

Perfecte omstandigheden

Planning en snelheid zijn belangrijke aspecten. Helwig: “Als je een omvangrijk project als dit snel en probleemloos wilt uitvoeren, heb je eigenlijk geen andere keuze dan prefab. Wij maken de gevels in onze fabriek onder constante omstandigheden; niet te koud, te warm of te vochtig en de Trespa® platen zijn hier perfect te verlijmen. Als de lijm uitgehard is, gaan de gevels naar het werk. Ons dochterbedrijf Hermetico verzorgt de plaatsing. Het doel is één woning per dag te doen, maar nu we op de bovenste verdieping aan het werk zijn, doen we twee voorgevels en de volgende dag twee achtergevels. Zo voorkomen we dat de bewoners overlast hebben van de harde wind. Omdat het werk goed is te plannen, weten we dat de eerste flat eind 2016 gereed is. De rest van het project volgt in 2017 en in 2018 wordt het project afgerond.”


Meer zien van dit project? Kijk op: trespa.com/nl/video


Dit artikel is verschenen in Stedebouw & Architectuur #5 van 2016, thema Renovatie & Herstructurering. Download hier het volledige nummer of bestel een los exemplaar na.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »