Prefab-renovatie project in Heerlen voor 492 woningen

dinsdag 4 oktober 2016
timer 4 min
Het renoveren van sociale huurwoningen gebeurt steeds vaker met behulp van prefab-oplossingen. Zo ook de vier hoogbouwflats aan de Peter Schunckstraat in het stadsdeel Heerlerbaan in het Limburgse Heerlen. Voor Stichting Weller Wonen ontwikkelde Teeken Beckers Architecten een renovatieplan voor 492 woningen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Trespa®.

Upgraden gevels

De uitdaging bij dit omvangrijke project lag in het upgraden van de gevels in combinatie met het verduurzamen van de woningen naar Energielabel A. Daarnaast was het zaak om duurzame materialen toe te passen om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden. Teeken Beckers Architecten uit Amstenrade ontwikkelde samen met Helwig een innovatieve prefab-oplossing, bestaande uit kozijnen van duurzaam Europees naaldhout, gecombineerd met gevelplaten van Trespa® Meteon® met een Rock-structuur. Deze werden in opdracht van Smeets Bouw gemaakt door Helwig Timmerfabriek in Geleen en gemonteerd door Helwigs montage-bedrijf Hermetico.
 

Lean & mean

Ralph Hendrikx en Jules Beckers, de architecten achter het project, zetten met hun ontwerp een compleet nieuwe en verfrissende uitstraling neer. Beckers: “Wij hebben veel ervaring met renovatieprojecten en onderscheiden ons door naast het ontwerp met de aannemer ook mee te denken over de engineering. Door samen met Smeets Bouw en Helwig Timmerfabriek ook de technische aspecten op te pakken, creëren we een voorsprong. Wij maken er graag een lean & mean project van, zodat er continu sprake is van optimale kennisuitwisseling.”


Prefab renovatieproject Heerlen - bouwplaats
 

Overlast beperken

Hendrikx: “Samen met Smeets Bouw en Helwig hebben we gekeken naar de beste detaillering. In ons voorstel zijn we uitgegaan van de doelgroep, die voornamelijk uit ouderen bestaat. Ons plan was realistisch en eenvoudig, maar ook mooi. Door te kiezen voor een prefab-oplossing met de fraaie gevelafwerking zorgen we voor een eigentijdse uitstraling, zijn de onderhoudskosten laag en beperken we de overlast voor bewoners. Dat laatste was ook een belangrijk aspect, want uiteindelijk hebben de bewoners het voor het zeggen; alleen als zeventig procent achter het renovatieplan staat, kan het doorgang vinden.”


Prefab renovatieproject Heerlen - transport
 

Energiezuinig en onderhoudsvrij

“De keuze voor Trespa lag voor de hand gezien de eisen van de opdrachtgever,” zegt Beckers. “We werken vaker met Trespa, maar nooit eerder in deze hoeveelheden. In totaal gaat het om 15.000 vierkante meter gevelpanelen. De energieprestaties van een geventileerde gevel en het onderhoudsvrije karakter van Trespa® Meteon® was daarbij evident. Daarnaast speelde esthetiek een belangrijke rol. De gekozen gevel is fraai van kleur en voorzien van een textuur; cruciaal omdat we met grote vlakken werken.”


Prefab renovatieproject Heerlen - installatie
 

Innovatief project

Ook Wil Helwig, die samen met zijn broer de directie vormt van familiebedrijf Helwig Timmerfabriek in Geleen, is enthousiast over de gekozen prefab-oplossing. “Wij produceren hier de gevels; kozijnen, glas, houtwerk en voorgezaagde gevelplaten brengen we samen tot fraaie gevels. Dat is serieproductie, maar wel op basis van maatwerk. Van elke gevel moeten we de exacte maten opnemen en de platen op maat laten zagen, voordat we ze kunnen verlijmen.”


Prefab renovatieproject Heerlen - aanzicht
 

Perfecte omstandigheden

Planning en snelheid zijn belangrijke aspecten. Helwig: “Als je een omvangrijk project als dit snel en probleemloos wilt uitvoeren, heb je eigenlijk geen andere keuze dan prefab. Wij maken de gevels in onze fabriek onder constante omstandigheden; niet te koud, te warm of te vochtig en de Trespa® platen zijn hier perfect te verlijmen. Als de lijm uitgehard is, gaan de gevels naar het werk. Ons dochterbedrijf Hermetico verzorgt de plaatsing. Het doel is één woning per dag te doen, maar nu we op de bovenste verdieping aan het werk zijn, doen we twee voorgevels en de volgende dag twee achtergevels. Zo voorkomen we dat de bewoners overlast hebben van de harde wind. Omdat het werk goed is te plannen, weten we dat de eerste flat eind 2016 gereed is. De rest van het project volgt in 2017 en in 2018 wordt het project afgerond.”


Meer zien van dit project? Kijk op: trespa.com/nl/video


Dit artikel is verschenen in Stedebouw & Architectuur #5 van 2016, thema Renovatie & Herstructurering. Download hier het volledige nummer of bestel een los exemplaar na.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

4 ‘misvattingen’ over renovatie en nieuwbouw

19 okt om 08:00 uur
Vaak worden sloop- en nieuwbouwafwegingen genomen op spreadsheet-niveau; een kille opsomming van plussen en minnen…
Lees verder »

Van zeventiende-eeuws wevershuis tot hedendaags stadshuis

18 okt om 08:58 uur
Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het…
Lees verder »

Spaarndammerhart legt verbinding tussen heden en verleden

18 okt om 08:00 uur
De Spaarndammerbuurt is een bijzondere plek, wat vooral te danken is aan de iconische Amsterdamse School-stijl.…
Lees verder »

Galerijvloeren complex Het Veldhof voorzien van hoogwaardige coating

14 okt om 14:56 uur
De coating op de galerijvloeren van appartementencomplex Het Veldhof in Enschede was aan het einde van haar…
Lees verder »

Energieleverend P-Olympos is ook weer te demonteren

7 okt om 08:00 uur
In het Utrecht Science Park zien we P-Olympos verrijzen, een parkeergarage die geen energie meer vraagt.…
Lees verder »

‘De snelste en goedkoopste herstructurering dankzij bewonersparticipatie’

6 okt om 08:00 uur
Sociaalmaatschappelijke en fysiekruimtelijke opgaven zitten van oudsher opgesloten in hokken, terwijl ze juist…
Lees verder »

Hoe meer groendaken hoe mooier

4 okt om 10:22 uur
Woningcorporatie Weller richt zich op betaalbaar en sociaal wonen in zogenaamde Wellerwijken in Heerlen, Brunssum…
Lees verder »

Project in beeld: Appartementencomplex Het Veldhof

28 sep om 15:05 uur
De coating op de galerijvloeren van appartementencomplex Het Veldhof in Enschede was aan het einde van haar…
Lees verder »