Platform Duurzame Huisvesting lanceert duurzaamheidsinstrumenten

donderdag 14 februari 2013
timer 3 min
Het Platform Duurzame Huisvesting presenteert drie nieuwe duurzaamheidsinstrumenten voor de utiliteitsbouw: Greenlease Menukaart, Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten, Energiekaart Winkels. Met deze drie nieuwe instrumenten wil het platform de verduurzaming binnen de utiliteitsbouw een stimulans geven.

De lancering vond vorige week plaats tijdens het seminar ‘Innovatieve instrumenten bij verduurzaming’ van Platform Duurzame Huisvesting. Het seminar had plaats in het Westravengebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht en trok honderdzestig belangstellenden.

 

Online marktplaats

De kersverse voorzitter Maarten Dansen (manager projecten bij de Dutch Green Building Council) opende het seminar en riep de platformleden op om de komende twee jaar nog intensiever met elkaar samen te werken. Het platform wil een online marktplaats worden, waar de markt haar projectvoorstellen kan indienen en verwezenlijken. Dit moet gaan leiden tot meer aantoonbare duurzame resultaten binnen de utiliteitsbouw. Bekijk hier het interview met voorzitter Maarten Dansen.

 

Greenlease Menukaart

De Greenlease Menukaart is opgesteld in samenwerking met Vastgoedmanagement Nederland en Jones Lang LaSalle. De menukaart is een online tool om eigenaren en huurders te stimuleren om afspraken over duurzaam gebruik en beheer in de huurbepalingen vast te leggen.

 

Cees Jonker, projectleider Energiebesparing en Duurzaamheid bij Vastgoed Belang en als zodanig betrokken bij het Platform én projectleider van de werkgroep Split Incentive: “Met de Leidraad Green Lease heeft het Platform Duurzame Huisvesting voor meer bewustzijn gezorgd bij eigenaren, vastgoedmanagers, gebouwbeheerders en facility managers over duurzaam gebruik en beheer van een gebouw. Met de Menukaart willen we zowel eigenaren als gebruikers stimuleren een groene bijlage aan het huurcontract toe te voegen”. 

 

Elsbeth Quispel, associate director en head of sustainability bij Jones Lang LaSalle: “De verhuurder en huurder kunnen op maat hun ambitieniveau bepalen: van lichtgroen naar donkergroen. Donkergroen staat voor het hoogste ambitieniveau en we hopen dat deze ambitie op den duur de standaard wordt in de utiliteitsbouw”.

 

De Greenlease Menukaart is ‘open source’ en als Word-document te downloaden op de website van Platform Duurzame Huisvesting.

 

Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten

De Kieswijzer Duurzaamheidsmaatlatten werd gepresenteerd door André Derksen van ISSO en zelfstandig adviseur Jerry Neimann. Bram Busscher, bestuurslid Onroerend Goed van de NVDO, werd door Neimann door de Kieswijzer geleid.

 

Door middel van een aantal gerichte vragen kunnen gebruikers bepalen welke certificeringsmethode het meest geschikt is voor hun projectaanpak. De gebruiker kan kiezen tussen de volgende methoden: het Energielabel, BREEAM-NL Nieuwbouw, BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik, GPR-Gebouw of Greencalc+.

 

Energiekaart Winkels

De Energiekaart Winkels werd ingeleid door Mariëlle Wieman, directeur van NeVaP (Nederlands Vastgoedexploitatie Platform) en Klaas Voet, head technical en facility management bij Corio. Susanne Rolaff, adviseur duurzaamheid bij Search presenteerde de Energiekaart. De Energiekaart Winkels is een coproductie ontwikkeld door Corio en Search.

 

De Energiekaart Winkels maakt op een overzichtelijke en eenvoudige wijze duidelijk wat het energieverbruik van een winkel is, wat het energielabel is en wat binnen het pand de verantwoordelijkheid is van de eigenaar en de huurder. Met praktische besparingstips kunnen verhuurder en huurder de energieprestatie van de winkel verbeteren.

 

Klaas Voet: “De Energiekaart Winkels is bedoeld als laagdrempelig instrument om interesse op te wekken bij de eigenaren en gebruikers van winkels”. Frank van Sebille, vastgoedmanager bij retailer Van Haren: “Het mooie aan de Energiekaart is dat het eenvoudig is opgezet. Het is een instrument waar retailers, die snel willen handelen, goed mee uit de voeten kunnen”.

 

www.platformduurzamehuisvesting.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
person_outlineBlog

Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen

18 dec 2023

In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…

Lees verder »
descriptionArtikel

WeerWoord 2030 biedt antwoorden voor klimaatverandering

30 nov 2023

De wereld gaat vanaf vanavond in Dubai opnieuw op zoek naar antwoorden die moeten leiden tot een daling van het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov 2023

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Welke overheden mikken op echt duurzame aanbestedingen?

15 nov 2023

Het Aanbestedingsinstituut beoordeelt jaarlijks de duurzaamheid van publieke opdrachtgevers. Daaruit komt ten…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stimulering gezonde, duurzame woningbouw met puntensysteem

19 okt 2023

Sinds ruim een jaar hanteert de gemeente Veenendaal een puntensysteem om gezonde, groene en duurzame woningbouw…

Lees verder »