Plan ‘Duin’: grootschalige ontwikkeling Kustzone Almere

woensdag 22 december 2010
timer 2 min
Almere is bezig met de grootschalige ontwikkeling van de Kustzone in het nieuwe stadsdeel Almere Poort. Hiertoe is een overeenkomst aangegaan met Amvest.

De IJmeerdijk in Almere Poort wordt omgevormd tot een brede promenade, met ruimte voor ongeveer 2.600 woningen, 85.000 vierkante meter aan kantoorruime en 10.000 vierkante meter aan horeca en retail. Met de ontwikkeling van de Kustzone krijgt Almere er een echte badplaats bij.

 

In het door Amvest ontwikkelde plan ‘Duin’ is plaats gereserveerd voor een strand- en duingebied van formaat, op de rand tussen polder en water. Drie grote, nieuw aan te leggen zandduinen - bergen tot tien meter hoog - zijn belangrijke bestanddelen in het plan.

 

De duinen die haaks op de dijk staan, creëren niet alleen een strandgevoel; de aanleg van duinen leidt ook tot hoogteverschillen, waardoor veel van de woningen uitkijken over het water. De drie duinen vormen een verbinding van het lange strand met het achterliggende gebied. De duinen voegen zich tussen de oudste bosgebieden van Almere, die omgevormd worden tot een waardevol bos- en krekenlandschap.

 

Cruciaal is een metropolitane boulevard langs de haven, hetgeen de Kustzone het karakter van een badplaats geeft.

 

Het woonaanbod in de nieuwe ontwikkeling is divers, in huur- en koopsector, en in verschillende dichtheden. Met appartementen en eengezinswoningen in de duinen, villa’s in de bossen, woningen in woontorens en strandwoningen met een tuin aan het zand Daarnaast is ruimte voor horeca en werkgelegenheid..

 

Prijsvraag

Amvest won een prijsvraag voor de ontwikkeling van het plangebied, uitgeschreven door gemeente Almere. Het prijswinnende masterplan is het uitgangspunt voor het voorlopig ontwerp van het stedenbouwkundig plan, waar nu door Amvest en gemeente aan wordt gewerkt. Amvest verwacht eind 2012 begin 2013 met de realisatie te beginnen.

 

Betekenis

De ontwikkeling van de Kustzone is niet alleen belangrijk voor Almere, maar heeft betekenis voor de gehele metropoolregio Amsterdam en daarbuiten. De Kustzone biedt iedereen de mogelijkheid om - mídden in de Randstad – te wonen in een waterrijke en groene omgeving.

Geschiedenis

 

De Almere Principles

Amvest is stakeholder die de Kustzone niet alleen ontwikkelt, maar zich ook verantwoordelijk voelt voor het beheer op de lange termijn; Amvest committeert zich nadrukkelijk en langdurig aan de stad. En baseert de ontwikkeling van het gebied conform De Almere Principles.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel