Pionier gemeente Rijssen Holten plaatst Schüco zonnepanelen

maandag 4 juli 2011
timer 2 min
De sporthal is het eerste project in Nederland waar Schüco oost/west wordt toegepast.
Met subsidie uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie plaatste Consolidated zonnepanelen van Schüco op het dak van een sporthal in de gemeente Rijssen Holten. Deze sporthal was een aantal jaar eerder door Consolidated gerenoveerd. Mulhof (vestigingsleider Consolidated Raalte): “Toen is gebruik gemaakt van zwarte dakbedekking. Voor de meeste PV-systemen is het beter om witte dakbedekking toe te passen, maar we vonden het zonde om opnieuw te beginnen. We adviseerden het Schüco oost/ west systeem.” De sporthal is het eerste project in Nederland waar Schüco oost/west wordt toegepast.

Tot 60% meer vermogen
Het Schüco oost/west montagesysteem maakt een nieuwe manier van plaatsen en monteren mogelijk: een oost/west oriëntatie van de modules met een opstelhoek van slechts 10º. Door de combinatie van dunne film PV-technologie, het frameloze ontwerp en de speciale montage kan tot 90% van het platte dak benut worden. Zonlicht, dat niet onder de ideale hoek op het PV-paneel valt, zorgt dan toch voor een hoge opbrengst. Het systeemvermogen per vierkante meter plat dak kan daardoor tot 60% hoger liggen dan de conventionele op het zuiden georiënteerde systemen.

Voorbeeldfunctie
Baan (gebouwbeheerder van de gemeente Rijssen Holten) is tevreden over het systeem en de samenwerking met Consolidated. “We willen nu de besparing gaan monitoren en de resultaten publiceren. Bijvoorbeeld in de hal van het gemeentehuis. We hopen daarmee een voorbeeldfunctie voor burgers en bedrijven te vervullen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel