Phomi bestormt Europa met ecologisch MCM

woensdag 13 januari 2021
timer 3 min
Biobased materialen zijn niet meer weg te denken uit de bouwsector. Toch staan we nog maar aan het begin van deze revolutie. Phomi bewijst dat ons nog veel te wachten staat door de introductie van MCM (modified clay materials), dat ook wel omschreven wordt als ‘flexibel keramiek’.

MCM is een bijzonder materiaal. Aarde, zand, steenpoeder en as worden in een mixproces verwerkt tot een gemodificeerd inorganisch materiaal, ingekapseld door een speciale coating. Het resultaat kan gebogen worden in diverse vormen van composietmateriaal, zoals platen, planken of blokken, dat gebruikt kan worden in onder andere gevels en vloeren. Volgens Phomi staat dit product vanuit een ecologisch en constructief oogpunt ‘aan het fundament van een compleet nieuwe industrie’.


“MCM behaalt een grote reductie in CO2-uitstoot om drie redenen”, aldus Denis Borisov van Phomi Benelux. “Het productieproces gebruikt veelvoorkomende en gemakkelijk in te winnen ruwe materialen, waarvan sommige het product zijn van het recycleproces. Verder maken wij gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor het productieproces, dat geen broeikasgassen uitstoot. Onze MCM-producten worden tot maximaal 160 graden Celsius verwarmd, in tegenstelling tot de 1.400 graden Celsius van conventioneel keramiek.” Logistiek gezien doet het materiaal het bovendien erg goed: het is lichtgewicht en zeer dun, dus behoeft weinig opslagruimte en is gemakkelijk te transporteren.

Geschikt voor luxe

Wie na deze uitleg van MCM moet denken aan een zeer natuurlijk ogend materiaal heeft het mis. Dankzij de flexibele aard van het keramiek kan het materiaal voor luxueuze aanzichten zorgen, waarbij onder andere gevels naadloos ombuigen. Een voorbeeld is het Sanya Poly-hotel. Voor dit 6-sterrenhotel verzorgde Phomi de bekleding van de gevel, binnenwanden en plafonds. Hiervoor werd een nieuw product van Phomi geïntroduceerd: White Maple Wood. Opdrachtgever Poly Group prijst het materiaal omdat de ‘unieke compositie in staat is een gezonde atmosfeer te creëren’. “Hetzelfde materiaal zorgt voor een gezelligheid die waarde toevoegt aan het design door zijn natuurlijke uitstraling.”

 

High-tech en groen

Het materiaal is overigens niet nieuw. In 1974 raakte Lei Shi – indertijd een jonge man, nu de CEO van Phomi MCM Group – gefascineerd door het gebruik van een alledaags materiaal als aarde in het productieproces van leemsteen. Shi nam deze fascinatie mee in zijn onderzoeken in laboratoria in Guangzhou en Los Angeles, wat resulteerde in de productie van MCM. Sinds 2008 wordt het materiaal op grootschalige wijze verwerkt voor gevelbekleding en bestrating. In 2016 vestigde de Phomi MCM Group zich in Europa, met de eerste projecten voor de Benelux gepland in 2021.


Borisov laat zich enthousiast uit over de introductie van het materiaal in het Nederlands taalgebied. “Er is een lange lijst aan kleine en grote voordelen, in combinatie met het ‘groene’ gehalte van ons product, dat enorme waarde oplevert voor huidige en toekomstige generaties.” Daarbij moet vooral gekeken worden naar de Total cost of ownership (TCO), geeft hij aan. “Ondanks dat we conventionele en ruwe materialen gebruiken, gaat er een high-tech R&D-proces achter schuil. Toch bereiken we in het totaalplaatje een lager dan gemiddelde prijs gezien de voordelen van transport, installatie en demontage.”

Phomi in Nederland

Sinds kort is Phomi de Nederlandse markt betreden. Hun MCM-producten zijn beschikbaar bij MPX te Wijdewormer en bij Kozinez te Zeist. De eerste gevel- en renovatieprojecten van Kozinez met het product starten in 2021. Phomi staat bovendien open voor handelspartners in de Benelux en Duitsland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Phomi bestormt Europa met ecologisch MCM

Het Sanya Poly-hotel, waarvoor Phomi onder andere de gevelbekleding met ecologisch MCM verzorgde.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »