Phomi bestormt Europa met ecologisch MCM

woensdag 13 januari 2021
timer 3 min
Biobased materialen zijn niet meer weg te denken uit de bouwsector. Toch staan we nog maar aan het begin van deze revolutie. Phomi bewijst dat ons nog veel te wachten staat door de introductie van MCM (modified clay materials), dat ook wel omschreven wordt als ‘flexibel keramiek’.

MCM is een bijzonder materiaal. Aarde, zand, steenpoeder en as worden in een mixproces verwerkt tot een gemodificeerd inorganisch materiaal, ingekapseld door een speciale coating. Het resultaat kan gebogen worden in diverse vormen van composietmateriaal, zoals platen, planken of blokken, dat gebruikt kan worden in onder andere gevels en vloeren. Volgens Phomi staat dit product vanuit een ecologisch en constructief oogpunt ‘aan het fundament van een compleet nieuwe industrie’.


“MCM behaalt een grote reductie in CO2-uitstoot om drie redenen”, aldus Denis Borisov van Phomi Benelux. “Het productieproces gebruikt veelvoorkomende en gemakkelijk in te winnen ruwe materialen, waarvan sommige het product zijn van het recycleproces. Verder maken wij gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor het productieproces, dat geen broeikasgassen uitstoot. Onze MCM-producten worden tot maximaal 160 graden Celsius verwarmd, in tegenstelling tot de 1.400 graden Celsius van conventioneel keramiek.” Logistiek gezien doet het materiaal het bovendien erg goed: het is lichtgewicht en zeer dun, dus behoeft weinig opslagruimte en is gemakkelijk te transporteren.

Geschikt voor luxe

Wie na deze uitleg van MCM moet denken aan een zeer natuurlijk ogend materiaal heeft het mis. Dankzij de flexibele aard van het keramiek kan het materiaal voor luxueuze aanzichten zorgen, waarbij onder andere gevels naadloos ombuigen. Een voorbeeld is het Sanya Poly-hotel. Voor dit 6-sterrenhotel verzorgde Phomi de bekleding van de gevel, binnenwanden en plafonds. Hiervoor werd een nieuw product van Phomi geïntroduceerd: White Maple Wood. Opdrachtgever Poly Group prijst het materiaal omdat de ‘unieke compositie in staat is een gezonde atmosfeer te creëren’. “Hetzelfde materiaal zorgt voor een gezelligheid die waarde toevoegt aan het design door zijn natuurlijke uitstraling.”

 

High-tech en groen

Het materiaal is overigens niet nieuw. In 1974 raakte Lei Shi – indertijd een jonge man, nu de CEO van Phomi MCM Group – gefascineerd door het gebruik van een alledaags materiaal als aarde in het productieproces van leemsteen. Shi nam deze fascinatie mee in zijn onderzoeken in laboratoria in Guangzhou en Los Angeles, wat resulteerde in de productie van MCM. Sinds 2008 wordt het materiaal op grootschalige wijze verwerkt voor gevelbekleding en bestrating. In 2016 vestigde de Phomi MCM Group zich in Europa, met de eerste projecten voor de Benelux gepland in 2021.


Borisov laat zich enthousiast uit over de introductie van het materiaal in het Nederlands taalgebied. “Er is een lange lijst aan kleine en grote voordelen, in combinatie met het ‘groene’ gehalte van ons product, dat enorme waarde oplevert voor huidige en toekomstige generaties.” Daarbij moet vooral gekeken worden naar de Total cost of ownership (TCO), geeft hij aan. “Ondanks dat we conventionele en ruwe materialen gebruiken, gaat er een high-tech R&D-proces achter schuil. Toch bereiken we in het totaalplaatje een lager dan gemiddelde prijs gezien de voordelen van transport, installatie en demontage.”

Phomi in Nederland

Sinds kort is Phomi de Nederlandse markt betreden. Hun MCM-producten zijn beschikbaar bij MPX te Wijdewormer en bij Kozinez te Zeist. De eerste gevel- en renovatieprojecten van Kozinez met het product starten in 2021. Phomi staat bovendien open voor handelspartners in de Benelux en Duitsland.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Phomi bestormt Europa met ecologisch MCM

Het Sanya Poly-hotel, waarvoor Phomi onder andere de gevelbekleding met ecologisch MCM verzorgde.

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »