Peutz-brandtest van cellenbeton ‘in tunnel’ succesvol

maandag 13 september 2010
timer 2 min
Hebel doorstaat snelle en extreme verhitting van vier uur bij onafhankelijk adviesbureau.

Hebel cellenbeton heeft een brandtest in het Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid in Roermond succesvol doorstaan. De proef was noodzakelijk omdat een aannemer een rapport wilde over het gedrag van het materiaal bij brand alvorens hij besloot cellenbeton toe te passen in een tunnel in Middelburg. Er werd vooral gekeken hoe het materiaal zich zou houden bij snelle en extreme verhitting. Uiteindelijk bleek Hebel zowel de snelle als extreme verhitting gedurende een periode van vier uur goed te doorstaan. Het materiaal gaat dan ook gebruikt worden in Zeeland.

 

Om het cellenbeton goed te testen, werd in Roermond een constructie gebouwd die de situatie in de tunnel precies nabootst. De constructie bestond uit een wand van Hebel cellenbeton gemonteerd tegen een staalprofiel die tegen een oven werd geplaatst. Bij de veelgebruikte ‘standaardbrandkromme’ is de temperatuur in de oven na een uur 950 graden Celsius. In dit geval werd een hydrocarbon fire test uitgevoerd waarvoor de temperatuurcurve steiler is dan bij de gemiddelde brandtest en ook hoger ligt. Na een kwartier bedroeg de temperatuur al 1000 Celsius, en na een half uur 1100 graden Celsius. De snelle en extreme verhitting was nodig omdat er bij een auto-ongeluk in een tunnel kans is op explosies en verbranding van brandstoffen (hydrocarbons) zoals benzine, die eenzelfde effect geven.

 

Waar gemiddelde tests meestal een uur duren, testte Peutz nu hoe brandwerend het Xella cellenbeton was gedurende een tijdspanne van vier uur. Het resultaat was voorbeeldig: het materiaal gaf geen krimp. Dat betekent dat de constructie gedurende vier uur intact bleef, er geen vlammen werden waargenomen, er geen gaten in de constructie vielen en bovendien bleef de warmteafgifte beperkt.

 

Peutz is een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van akoestiek, bouwfysica, duurzaam bouwen, lawaaibeheersing, trillingstechniek, milieutechnologie, arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Onlangs werd Peutz door de Nederlandse Raad voor Accreditatie geaccrediteerd voor het bepalen van de brandwerendheid van wanden, deuren en plafonds. Hiermee voldoet het Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid aan de strenge kwaliteitseisen voor officiële beproevingslaboratoria.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel