Parkeren in inbreidingslocatie Amsterdam-Noord

dinsdag 8 februari 2011
timer 2 min
Meerpad, inbreidingslocatie in Amsterdam- Noord, met 17 woningen. In de stedenbouwkundige verkaveling, van  Heren 5 architecten, zijn twee parkeerpockets geïntegreerd. Een van de pockets heeft parkeerliften die eigendom zijn van wijkbewoners.

Bas Liesker, Heren 5 architecten: “De valkuil bij het oplossen van het parkeerprobleem in nieuwbouwwijken is gebrek aan creativiteit doordat er alleen gezocht wordt om dat probleem in het straatprofiel op te lossen. Met als gevolg: thuiskomen tussen twee rijen blik en smalle stoepen waar je niemand meer kunt ontmoeten en kinderen niet kunnen spelen.”

 

 Oplossingen

“De belangrijkste maatregelen zijn om het parkeren al in de stedenbouwkundige verkaveling op te lossen, zodat er per rijtje woningen, bouwblok of andere bouweenheid een geïntegreerde oplossing ontstaat. Dit voorkomt dat er eerst een ontwerp voor de gebouwen wordt gemaakt en daarna, in de ruimte die over blijft, de auto's worden weggemoffeld. Naast parkeren in pockets al dan niet met parkeerliften, zoals we dat hebben gedaan in Meerpad, zijn er andere opties, zoals parkeren op het binnengebied, onder het gebouw en boven het grondwaterpeil, parkeren als een rugzak aan het gebouw, parkeerliften in het bouwvolume, en parkeerhuizen (met parkeerlift).”

 

Bestaande wijken

In bestaande wijken zijn de mogelijkheden om parkeren in te breiden beperkt. Maar ook daar ziet Liesker ‘openingen’: “Een strategie om parkeren in bestaande wijken op te lossen is het maximaal laadvermogen van woningen en auto's bepalen. Hoeveel auto’s wil je kwijt, hoeveel woningen wil je behouden? In een krimpende wijk kan met accupunctuurtechniek heel precies en plaatselijk worden gesloopt om aan de parkeervraag te voldoen.” Liesker wijst ook op dubbelgebruik: “In Amsterdam is een tijdje geleden het initiatief gelanceerd om particuliere parkeergarages van bedrijven 's avonds voor bewoners open te stellen. Een tijd lang hebben bezoekers van theater Carre geparkeerd in de parkeergarage van het Grondbedrijf.

Een andere strategie is meer een mentale: bewoners (door belastingmaatregelen of parkeervergunningen of connectcar/greenwheels) het besef bijbrengen dat in bepaalde regio's niet zonder tegenprestatie een auto kan worden aangeschaft.”

 

Een uitgebreide versie van dit artikel staat in Stedebouw & Architectuur themanummer Parkeren dat 24 februariverschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel