Parkeren in bruut beton

maandag 31 januari 2011
timer 2 min
De parkeergarage – ontwerp van Herzog & de Meuron - in Miami heeft een sculpturale en musculaire uitstraling, met wisselende verdiepingshoogtes en brute beton van decks, dragers, wanden en hellingbanen.

Het ontwerp is een optelsom van locatie, Programma van Eisen en wettelijke voorschriften en beperkingen. De structuur is de architectuur. Op de hoek van Lincoln Road en Arlton Road bevindt zich nu een architectonisch pronkstuk dat niet alleen de omgeving een geweldige impuls geeft, maar ook, onbedoeld of niet, een architectonisch manifest is dat de typologie van de parkeergarage behoorlijk afstoft.

 

Zoning law

De nieuwe parkeergarage verrees naast het gerenoveerde SunTrust gebouw. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door de doorlopende plint met retail aan de nieuwe wandelpromenade van Raymond Jungles. Op de verdiepingen verbinden loopbruggen SunTrust en garage.

 

De 300 parkeerplaatsen van de garage zijn ondergebracht op zes verdiepingen van verschillende hoogte, met elkaar verbonden door een hellingbanen. De verdiepingen verschillen in hoogte van 2,45 meter tot 10,4 meter, van een normale verdiepingshoogte tot drie keer de gangbare hoogte in een parkeergarage.

 

Herzog & de Meuron rekten de hoogte van de parkeergarage 15 meter op – allemaal door middel van het aanpassen van de verdiepingshoogtes. Resultaat: een parkeergarage in balans met het buurpand, beter toegesneden op de integratie van andere stedelijke functies, en met bijzonder veel meer van de verlangde presentie.

 

Spieren

De extra hoogte draagt ook bij aan het gespierde en sculpturale voorkomen van de parkeergarage, samen met de expressief vormgegeven dragers, de uitkragende vloeren en de hellingbanen – alles uit een pokdalig gietbeton in een minimalistische setting, in een gebouw  waar dankzij de openheid veel installaties en leidingwerk achterwege konden blijven en voorzieningen indien nodig keurig werden weggewerkt, zoals de sprinklers. Zelfs de relingen aan de randen van de vloeren zijn rank en nauwelijks waarneembaar en storen zo het beeld niet van de filigrane betonnen sculptuur.

 

Een open, sculpturale trap in het hart van het gebouw biedt voetgangers volgens de architecten een 'panoramische, cerebrale ervaring, net als het rijden door de  garage'. Belangrijkste bouwsteen van die ervaring: het spectaculaire open uitzicht op de stad Miami, het Art Deco District en de oceaan.

 

Een uitgebreide versie van dit artikel treft u aan in Stedebouw & Architectuur themanummer Parkeren dat 24 februari a.s. verschijnt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel