Parkeergarage Museumpark Rotterdam stelt hoge eisen aan brand- en vluchtveiligheid

woensdag 10 augustus 2011
timer 2 min
Parkeergarage Museumpark in Rotterdam, eind vorig jaar geopend, heeft een capaciteit voor 1500 auto’s verdeeld over drie verdiepingen. . De beglazingsoplossing van Vetrotech Saint-Gobain draagt daarin een belangrijk steentje bij.

Een aantal recente branden in parkeergarages heeft de discussie rondom de brandveiligheid in

druk bezochte publieke gebouwen doen oplaaien. Maar ook daarvoor waren al kritische geluiden

te horen als de veiligheidseisen ter sprake kwamen.

 

Ruud Hendriks, senior projectmanager bij Strukton, herinnert zich nog dat met name de EI-waarde van het glas een hot item was. “We werden voor oplevering nog verrast door de Brandpreventiecommissie Rotterdam die ons attendeerde op de EI-waarde en de aantoonbaarheid daarvan. Dat had alles te maken met aanvullende eisen van brandweer Rotterdam. Het is nog geen wet in Nederland, maar onder de Europese vlag moeten vluchtwegen in veel landen al wel aan de EI classificatie voldoen.”

 

Expertise

Met EI voldoet veiligheidsglas aan de hoogste klasse in brandwerendheid. Het glas biedt

bescherming tegen vuurverspreiding, stralingshitte én temperatuursisolatie. Volgens deze

classificatie mag de gemiddelde temperatuur op het glas niet hoger worden dan 140°C graden

gemiddeld, met een maximale piekwaarde van 180°C op een bepaald punt. Naast Contraflam Lite zijn er ook gebogen ruiten met zeefdruk geplaatst. Deze ContraflamLite Contour veiligheidsbeglazing is toegepast ter voorkoming van rechte hoeken bij het toiletgebouw en de portiersloge.”

 

Unieke combinatie

In Parkeergarage Museumpark bevindt zich aan twee zijden een vide van drie verdiepingen met

een glazen plafond en een glazen videkap. De beglazing is in visueel opzicht iets bijzonders, net zoals ze dat vanuit veiligheidstechnisch oogpunt is. De toegepaste Contraflam Lite beglazing in de vides voldoet aan de classificatie EW30 (stabiliteit en stralingsreductie). Langs de vluchtwegen is de EW60 variant toegepast die ook voldoet aan de EI15 klasse en daarmee tegemoet komt aan de eis van 15 minuten temperatuurisolatie. De Contraflam Lite is getest op een maat van 2300 bij 3800 mm. Daarnaast is er de unieke combinatie van kwaliteiten als brandwerend, doorval- en doorloopveilig, gebogen vorm én zeefdruk in volvlak met de RAL-kleur 9003. Al met al een heel mooi project.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel