Parkeergarage met visueel aantrekkelijke gevel

dinsdag 19 april 2011
timer 2 min
Spoorparkeergarage aan zorgboulevard Maasstadziekenhuis kreeg een bijzondere gevel. Omdat patiënten uitkijken op deze gevel is door Dienand Christe gekozen voor een ontwerp dat het uiterlijk van de grote, rechthoekige monofunctionele parkeergarage van staal en beton visueel verzacht.

Christe ontwierp één zeshoekig aluminium paneel, dat in zes verschillende uitvoeringen gemaakt is. Elke uitvoering heeft een andere tint groen, een andere maaswijdte en een andere dichtheid. De gradaties verlopen van donker, groot en dicht in zes stappen naar licht, klein en open.

 

Opdrachtgevers

De spoorparkeergarage, naast het nieuwe Maasstad ziekenhuis in Rotterdam Lombardijen, heeft een lengte van ± 350 meter. De gevel is  door Christe ontworpen in opdracht van woningcorporatie Vestia en BAM utiliteitsbouw b.v.  

 

Oplevering

Het project, waarvan de bouw in september 2010 is begonnen, wordt eind april opgeleverd. Aan Christe  werd gevraagd om een visueel aantrekkelijke gevel rondom de parkeergarage te ontwerpen die ook voldoet aan de wensen van de Welstandscommissie van Rotterdam.

 

Visueel verzacht

Omdat patiënten uitkijken op deze gevel is door Christe gekozen voor een oplossing die het uiterlijk van de grote, rechthoekige monofunctionele parkeergarage van staal en beton visueel verzacht. Om dat te bereiken is één zeshoekig aluminium paneel ontworpen, dat in zes verschillende uitvoeringen gemaakt is. Elke uitvoering heeft een andere tint groen, een

andere maaswijdte en een andere dichtheid. De gradaties verlopen van donker, groot en dicht in zes stappen naar licht, klein en open.

 

Een natuurlijk beeld

Dit patroon levert een natuurlijk beeld op, dat op een abstracte manier verwijst naar de structuur en het groen van een bos en met zijn zeshoekige webstructuur contrasteert met de architectuur van het tegenovergelegen ziekenhuis.

 

Samen met Baart architecten (verantwoordelijk voor het casco) en het in gevelbekleding gespecialiseerde bedrijf Platinox is de techniek en de bevestiging van de gevelpanelen ontwikkeld.

 

Meer over parkeergarages: www.stedebouwarchitectuur.nl/themas/parkeren.51095.lynkx

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel