Park Meerland wint de Dirk Roosenburgprijs 2011

maandag 27 juni 2011
timer 2 min
Het combiproject Park Meerland (Atelier DUTCH) inclusief pompgemaal (Van Helmond | Zuidam architecten) en bruggen (DaF-architecten wint de Dirk Roosenburgprijs 2011. Dat werd door Jaap Huisman, voorzitter van de vakjury, op vrijdag 24 juni in het Klokgebouw bekend gemaakt. De jury noemt het een subliem park, het is jong en toch al doorleeft.

Park Meerland te Meerhoven, inclusief pompgemaal en bruggen, is van een bijzondere schaal. Als groene lob past het in de structuur van Eindhoven. De situering is tegelijkertijd strategisch in de Vinexwijk Meerhoven. Daardoor werkt het park verbindend en is het een belangrijke ontmoetingsplek. Daarmee bevat het park een grote sociale component. De opzet biedt een forum met kamers, daardoor blijft het ondanks zijn schaal een overzichtelijk park.

  

Subliem park

Het ontwerp is niet bij uitstek modern, eerder romantisch landschappelijk, maar wel uiterst zorgvuldig en beheerst. Het is afwisselend met telkens verassende landschappen en intieme plekken. Het kent een duidelijke vormentaal, die is leesbaar en simpel en dat werkt. Het park wordt nu al volop gebruikt.

De jury noemt het een subliem park, het is jong en toch al doorleeft. Het ligt erbij alsof het al jaren niet anders is geweest. Het park is een vanzelfsprekende en onnadrukkelijke mix van bestaand groen met nieuwe elementen. De niet ingevulde vlaktes geven het iets robuust, iets rauws, maar tegelijkertijd is het op momenten liefelijk en gedetailleerd. De aandacht voor het ontwerp van de bruggen en het pompgemaal dragen hier sterk aan bij. Het geheel prikkelt de fantasie.

 

Ontwerpers

De ontwerpers van het park ontvingen uit handen van wethouder Mary Fiers een publicatie over het park die tijdens de Dutch Design Week 2011 zal verschijnen. Ook de publieksprijs ging naar Park Meerland. Dit maakte Maarten Otten, voorzitter van de BNA Kring Zuidoost-Brabant, bekend. Het project kreeg 559 van de in totaal 1359 uitgebrachte stemmen. 201 stemmen gingen naar het Muziekgebouw en 141 naar project Lakerlopen. Park Meerland is ontworpen door Atelier DUTCH. De bruggen zijn van de hand van DaF-architecten en Van Helmond | Zuidam architecten tekende het gemaal en de vleermuisgrot.

 

www.architectuurcentrumeindhoven.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel