OVG richt zich voor 50 procent op herontwikkeling van kantoren

woensdag 4 mei 2011
timer 2 min
Projectontwikkelaar OVG, één van de koplopers in kantoorontwikkeling in Nederland, verlegt de koers. Over een aantal jaar zal nog slechts de helft van haar werk bestaan uit nieuwbouw. Herontwikkeling, herbestemming en onttrekking van kantoorvastgoed vormen dan de andere helft van de activiteiten.

Volgens directeur Coen van Oostrom van OVG is dit de toekomst voor alle projectontwikkelaars: “Het is de hoogste tijd voor ondernemers om in te spelen op de herontwikkelbehoefte die in de kantorenmarkt bestaat.”

 

Ongezonde kantorenmarkt

De Nederlandse kantorenmarkt is zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht ongezond. Er is voor het eerst sprake van een structureel overaanbod. De verouderde, leegstaande kantoren voldoen niet aan de wensen van de huurders. Ondernemers moeten in beweging komen, vindt Van Oostrom: “Er zal flink geïnvesteerd moeten worden in gebouwen om ze een nieuw leven te geven. We moeten ophouden met het elkaar de schuld geven. Overheden, beleggers, ontwikkelaars en financiers zijn allemaal onderdeel van het probleem én van de oplossing.”

 

Hand aan de ploeg

Van Oostrom doet een dringend beroep op de betrokken ondernemers om een topoverleg te beleggen over de aanpak van de kantorenleegstand en de financiering daarvan. OVG wil dit niet alleen aan de rijksoverheid overlaten.

 

OVG slaat de hand aan de ploeg. Het bedrijf legt zichzelf vijf nieuwe regels op om de portefeuille om te zetten naar een gezonde balans van 50 procent nieuwbouw en 50 procent herontwikkeling/transformatie. Nieuwbouw en sloop zijn noodzakelijk om de overgang naar een duurzame kantorenmarkt te maken. OVG ziet met name kansen voor binnenstedelijke herontwikkeling. Te denken valt aan herbestemming voor woningen, zorg, onderwijs of studentenhuisvesting. OVG is kritisch over monofunctionele kantoorgebieden in satellietsteden. Sloop van een deel van deze leegstaande kantoren is onvermijdelijk.

 

Met behulp van de vijf spelregels voor nieuwe duurzaamheid wil OVG samen met gemeenten, beleggers en huurders actief werken aan herontwikkeling en goede OV-locaties. De markt kan ver komen bij het oplossen van de kantorenleegstand. Volgens OVG is het aan de overheid om een sterkere regie te voeren over de locaties voor de nieuwbouw van kantoren. “We moeten in Nederland nu echt stoppen met nieuwbouw op de verkeerde plekken”, aldus de directeur van OVG.

 

www.ovg.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel