OV-verbinding tussen Almere en Amsterdam

maandag 14 maart 2011
timer 2 min
Werkmaatschappij Amsterdam Almere (WAA) maakte maandag 14 maart jl. de selectie bekend van drie partijen die zijn uitgenodigd om een visie op de IJmeerverbinding verder uit te werken.

Movares is een van de drie partijen – en de enige Nederlandse partij - die is geselecteerd. Een hoogwaardige, snelle én betaalbare OV-verbinding tussen Almere en Amsterdam als ruggengraat voor de toekomstige dubbelstad.

 

Slimme uitbreiding

Door een slimme uitbreiding van het bestaande metronetwerk in Amsterdam ontstaat er één vervoerssysteem waardoor Almere een snelle en directe verbinding krijgt met Amsterdam Zuid en Amsterdam Bijlmer Arena. Deze directe metroverbinding wordt ook gebruikt door de inwoners van IJburg die naar Zuid/WTC en naar Bijlmer ArenA willen reizen.

 

Westelijk Almere

Dit systeem is rendabel door de hoge vervoersvraag die mede is gebaseerd op een intensieve (binnendijkse) woningbouwontwikkeling van 25.000 woningen in westelijk Almere. Door het toepassen van een slanke, milieuvriendelijke brug wordt zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van het IJmeer gerespecteerd.

 

Bestaande Amsterdamse net

De RegioMetro van Movares sluit fysiek aan op het bestaande Amsterdamse net nabij de halte Verrijn Stuartweg/ Diemen Zuid. De IJmeerlijn maakt tussen Diemen Zuid en Amsterdam Zuid van dezelfde infrastructuur gebruik als de (groene) Gaasperplaslijn. Ten oosten van Diemen Zuid komt nieuwe metro-infrastructuur (circa 4 kilometer) die over de Bijlmerdreef direct naar station Amsterdam Bijlmer ArenA gaat. Hierdoor wordt de IJmeerlijn direct verbonden met Amsterdam Bijlmer ArenA en ontstaat er ruimte voor de Gaasperplaslijn om in te takken.

 

Zes marktpartijen

In december zijn door WAA zes marktpartijen geselecteerd voor de visievorming. Dat zijn URS/Scott Wilson (Verenigde Staten met Nederlandse partners), Jacobs/APPM/Posad (Verenigde Staten), Consortium Transrapid (Duitsland) Mott MacDonald/MNO Vervat BV (Verenigd Koninkrijk met Nederlandse partner), Movares (Nederland) en Arup (Australië met een Oostenrijkse partner). De drie geselecteerde consortia die 14 maart zijn aangewezen, zijn, naast Movares, Jacobs/APPM/Posad en Mott MacDonald/MNO Vervat BV. De drie mogen komend jaar de plannen voor een  metrolijn door het IJmeer nader uitwerken.

 

Meer weten? Bestel Stedebouw& Architectuur stedenspecial Almere:

thema-almere-2010.2.87440.lynkx

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel