Op weg naar een nieuw museum: maak kennis met M.

dinsdag 1 maart 2022

​​​​​​​Foto door Maarten Feenstra

M. in Almere is geen museum, althans, nog niet. Het is het begin van een nieuw icoon voor Almere en Flevoland: een toekomstig (inter)nationaal aantrekkelijk museum voor immersieve kunst. M. is een voorproef waarin de plannen voor dit toekomstige museum worden getest en getoetst. De thuisbasis van M. is een bijzonder paviljoen ontworpen door Studio Ossidiana op het terrein van de Floriade Expo 2022 dat opent op 14 april. Ook buiten het paviljoen brengt M. het publiek op allerlei manieren met deze bijzondere, relatief nieuwe kunstvorm in aanraking.

Immersieve kunst en landschapskunst 

M. wil immersieve (landschaps)kunst toegankelijk maken voor iedereen, met en zonder voorkennis van kunst. To immerse betekent onderdompelen en dat is precies wat de kunst die je bij M. beleeft tracht te doen. 

In februari van dit jaar werd het kunstpaviljoen, de thuisbasis van M., opgeleverd. Het paviljoen op het terrein van Floriade Expo is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Studio Ossidiana. Het bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Bezoekers lopen via een ringvormige promenade die eindigt in een rond platform naar de ingang van het paviljoen. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en licht, als de zon onder is, op als een lampion. 

M. vooraanzicht
Foto door Maarten Feenstra

Tentoonstellingen

Momenteel wordt er in het paviljoen hard gewerkt aan het inrichten van de eerste tentoonstelling NaturAlly; wild futures. Hierin voeren vijf (inter)nationale kunstenaars je mee in hun toekomst van de natuur. De tentoonstelling opent op donderdag 14 april, tegelijk met de Floriade Expo 2022. Naast de tentoonstelling brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking. In samenwerking met Land Art Flevoland organiseert M. van 25 t/m 27 maart het evenement De Groene Kathedraal VerwarMt. Het door Marinus Boezem ontworpen landschapskunstwerk De Groene Kathedraal wordt drie dagen lang een culturele ontmoetingsplaats met een theaterinstallatie, muziekoptredens, biologisch eten en wandelingen in de natuur. Vanaf half april verschijnt in het Weerwater in Almere Centrum een interactieve watersculptuur, aangestuurd door de hartslagen van Flevolanders. Ook verschijnt in het centrum een tweetal immersieve kunstinstallaties waar het publiek zelf aan mee kan werken.

Maak je eigen M. 

M. is voor iedereen en van iedereen. Zelfs het logo van M. is altijd anders en wordt door het publiek gemaakt. Onder de noemer 'Jij bent M.' daagt M. haar publiek uit om zelf een eigen M. te maken en die in te sturen als logo. Zo wordt gezamenlijk een online collectie 'M-en' opgebouwd die wordt ingezet in de promotie van M. Iedereen kan een eigen M. maken op jijbentm.art

Artist impression M.
Artist impression van M. Ontwerp door Studio Ossidiana

Icoon van Flevoland 

De komst van M. is een belangrijke eerste stap richting een toekomstig museum. Geworteld in Almere, maar met een internationale horizon. Almere groeit de komende jaren door naar 350.000 inwoners. Daar hoort een cultureel aanbod bij dat aansluit bij de kwaliteiten van de stad en regio die bezoekers van binnen en buiten Almere en Flevoland trekt. Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan. 

Fantastisch.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »