Op weg naar een nieuw museum: maak kennis met M.

dinsdag 1 maart 2022

​​​​​​​Foto door Maarten Feenstra

M. in Almere is geen museum, althans, nog niet. Het is het begin van een nieuw icoon voor Almere en Flevoland: een toekomstig (inter)nationaal aantrekkelijk museum voor immersieve kunst. M. is een voorproef waarin de plannen voor dit toekomstige museum worden getest en getoetst. De thuisbasis van M. is een bijzonder paviljoen ontworpen door Studio Ossidiana op het terrein van de Floriade Expo 2022 dat opent op 14 april. Ook buiten het paviljoen brengt M. het publiek op allerlei manieren met deze bijzondere, relatief nieuwe kunstvorm in aanraking.

Immersieve kunst en landschapskunst 

M. wil immersieve (landschaps)kunst toegankelijk maken voor iedereen, met en zonder voorkennis van kunst. To immerse betekent onderdompelen en dat is precies wat de kunst die je bij M. beleeft tracht te doen. 

In februari van dit jaar werd het kunstpaviljoen, de thuisbasis van M., opgeleverd. Het paviljoen op het terrein van Floriade Expo is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Studio Ossidiana. Het bestaat uit drie cirkelvormige delen die in het water lijken te drijven. Bezoekers lopen via een ringvormige promenade die eindigt in een rond platform naar de ingang van het paviljoen. Een deel van het paviljoen is gemaakt met een door Studio Ossidiana zelf ontwikkeld terrazzo van schelpen, mosselen, klei en houtskool uit de bodem van Flevoland. Het gebouw zelf is transparant en licht, als de zon onder is, op als een lampion. 

M. vooraanzicht
Foto door Maarten Feenstra

Tentoonstellingen

Momenteel wordt er in het paviljoen hard gewerkt aan het inrichten van de eerste tentoonstelling NaturAlly; wild futures. Hierin voeren vijf (inter)nationale kunstenaars je mee in hun toekomst van de natuur. De tentoonstelling opent op donderdag 14 april, tegelijk met de Floriade Expo 2022. Naast de tentoonstelling brengt M. haar publiek vanaf de start ook op andere plekken met kunst in aanraking. In samenwerking met Land Art Flevoland organiseert M. van 25 t/m 27 maart het evenement De Groene Kathedraal VerwarMt. Het door Marinus Boezem ontworpen landschapskunstwerk De Groene Kathedraal wordt drie dagen lang een culturele ontmoetingsplaats met een theaterinstallatie, muziekoptredens, biologisch eten en wandelingen in de natuur. Vanaf half april verschijnt in het Weerwater in Almere Centrum een interactieve watersculptuur, aangestuurd door de hartslagen van Flevolanders. Ook verschijnt in het centrum een tweetal immersieve kunstinstallaties waar het publiek zelf aan mee kan werken.

Maak je eigen M. 

M. is voor iedereen en van iedereen. Zelfs het logo van M. is altijd anders en wordt door het publiek gemaakt. Onder de noemer 'Jij bent M.' daagt M. haar publiek uit om zelf een eigen M. te maken en die in te sturen als logo. Zo wordt gezamenlijk een online collectie 'M-en' opgebouwd die wordt ingezet in de promotie van M. Iedereen kan een eigen M. maken op jijbentm.art

Artist impression M.
Artist impression van M. Ontwerp door Studio Ossidiana

Icoon van Flevoland 

De komst van M. is een belangrijke eerste stap richting een toekomstig museum. Geworteld in Almere, maar met een internationale horizon. Almere groeit de komende jaren door naar 350.000 inwoners. Daar hoort een cultureel aanbod bij dat aansluit bij de kwaliteiten van de stad en regio die bezoekers van binnen en buiten Almere en Flevoland trekt. Uitgangspunt vormt het eigen(zinnige) profiel van Flevoland waarin pionieren, ruimtelijkheid, durf en talentontwikkeling centraal staan. 

Fantastisch.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe kan de bouwsector innovatiever werken vanaf de eerste fases om woningbouwambities te verwezenlijken?

29 jun om 08:54 uur
Nederland staat, net zoals veel andere Europese landen, voor een enorme woningbouwopgave. In de Nationale Woon- en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grootste kalkhennepgevel van Nederland voor gemeente Voorst

27 jun om 08:00 uur
Architectenbureau De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Voorst een nieuw gemeentehuis ontworpen met een gevel die…
Lees verder »
descriptionArtikel

'Geef elk gebouw een smoel'

13 jun om 08:00 uur
Een overkokende economie. Materiaalprijzen en uurtarieven die de pan uitrijzen. Een vurige wens naar betaalbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘70% projecten had gewoon afgebouwd kunnen worden’

9 jun om 13:43 uur
Zestig tot zeventig procent van de projecten die in 2019 tijdens de eerste stikstofcrisis stilvielen, hadden…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘De architect moet zich afvragen: voor wie bouw ik en voor hoe lang?’

1 jun om 09:21 uur
Praat je in wetenschappelijke sferen over de gevel, dan is Ulrich Knaack niet weg te denken. Knaack, hoogleraar…
Lees verder »
descriptionArtikel

De invloed van gaming op de digitalisering van de gebouwde omgeving

24 mei om 13:21 uur
Epic Games ontwikkelt een van 's werelds grootste games, Fortnite, en is ontwikkelaar van de Unreal Engine, een…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »