Ontwerp Justus onthuld als eerste woontoren Sluisbuurt

vrijdag 10 december 2021

Artist impressions van de nieuwbouw in de Amsterdamse Sluisbuurt. Beeld door Absent Matter 2021

De eerste woontoren in de Sluisbuurt wordt vernoemd naar de ontwerper van de naastgelegen Oranjesluizen: Justus Dirks. Dit maakten de Gemeente Amsterdam, Syntrus Achmea en ontwikkelende bouwer J.P. van Eesteren bekend. Afgelopen weekend markeerden skyspots de symbolische eerste paal van ‘Justus’ op de bouwlocatie. Daarmee is de start van überhaupt het eerste bouwproject in de Sluisbuurt een feit. In 2024 worden de eerste van in totaal 289 energiezuinige middenhuur appartementen opgeleverd.

Als onderdeel van de aanleg van het Noordzeekanaal tekende ir. Justus Dirks in de functie van ‘eerstaanwezend ingenieur’ bij De Amsterdamse Kanaalmaatschappij voor het Oranjesluizen-complex. “Daarmee is het een treffende naam voor deze woontoren”, zegt Michael Venderbos, directeur Klant en Markt bij J.P. van Eesteren, dat voor de ontwikkeling en realisatie zorgdraagt. “Ook nu betreft het een slimme oplossing voor een uitdagend project. De combinatie van hoogbouw en hoge eisen op het gebied van architectuur, stedenbouw en duurzaamheid, doet een beroep op al onze expertise. Mede dankzij de vroegtijdige en intensieve samenwerking met Syntrus Achmea, de Gemeente Amsterdam én diverse van onze partners kunnen we hier nu voortvarend aan de slag.”

Middenhuur

“Mooi dat de bouw nu daadwerkelijk is begonnen”, zegt Anjelica Cicilia, Acquisition & Development director bij Syntrus Achmea, dat de woningen heeft gekocht voor twee Nederlandse pensioenfondsen, waaronder BPL Pensioen. “We zijn trots dat we als Stadspartner opnieuw zorgen voor een forse uitbreiding van het aantal middenhuur woningen in de stad, die tegemoetkomen aan de grote vraag naar betaalbare huisvesting en zorgen voor een duurzaam rendement voor de deelnemers in de pensioenfondsen. Begin 2024 verwachten we met de verhuur te starten.” 

Groen

Het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw krijgt een ‘groene’ uitstraling. Een groot deel van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van beplanting, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Daarnaast krijgen de daken van het gebouw en de parkeergarage een retentiedak, waarmee regenwater opgevangen kan worden en gebruikt wordt om het groen te voeden. Justus is het eerste gebouw dat aangesloten wordt op het ondergronds afvaltransportsysteem van de Sluisbuurt.

Impressie Justus Sluisbuurt aanzicht
Artist impression van de nieuwbouw in de Amsterdamse Sluisbuurt. Beeld door Absent Matter 2021.

Ook de gemeente verwelkomt de eerste ontwikkeling in de nieuwe buurt op Zeeburgereiland. “Sluisbuurt wordt een moderne nieuwe stadswijk met een combinatie van hoog- en laagbouw op een unieke plek aan Het IJ. Hier kan straks gewoond, gewerkt, geleefd en gesport worden en is er ook aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Met de bouw van deze eerste woontoren leveren we straks een flinke bijdrage aan het aanbod middensegment huurwoningen in de stad”, aldus Marieke van Doorninck, Wethouder Ruimtelijke ordening en Duurzaamheid bij de Gemeente Amsterdam. 

Autoluw

In Justus komen 2- en 3-kamerappartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 vierkante meter). Deze zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende, 100 meter hoge woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is circa 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt, waar straks alles op loop- of fietsafstand van elkaar ligt. 


In de Sluisbuurt staat ook de woontoren Horizons gepland van Ballast Nedam Development, ontworpen door Paul de Ruiter Architects en Flux landscape architecture. Over dit extreem duurzame gebouw, gevuld met innovaties en ecologische voorzieningen, lees je meer in de Innovatiecatalogus 2022, de eindejaarseditie van Stedebouw & Architectuur en Duurzaam Gebouwd. 

Houd de website van Stedebouw & Architectuur in de gaten voor meer informatie over de Innovatiecatalogus, of neem nu een abonnement om gegerandeerd een editie te ontvangen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »