Noxite dak pakt luchtvervuiling aan

maandag 16 augustus 2010
timer 2 min
Icopal uit Groningen heeft afgelopen maand met Noxite een nieuwe dakbedekking op de Nederlandse markt gebracht die de lucht zuivert van giftige NOx-deeltjes die schadelijk zijn voor mens en milieu. Noxite is ook anderszins duurzaam. Zo is de nieuwe dakbedekking gemaakt van volledig recyclede oude bitumen. Dat spaart heel veel CO2 tijdens de productie. Onlangs kreeg Schiphol als eerste bedrijf van Nederland de beschikking over een Noxite dak.

Dagelijks worden er vele giftige, luchtvervuilende NOx deeltjes uitgestoten die slecht zijn voor onze gezondheid en aarde. NOx deeltjes zijn stikstofoxiden die als restproduct vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen door huishoudens, verkeer en industrie. NOx is één van de zes broeikasgassen, een belangrijk reden voor het ontstaan van zure regen en NOx lijkt bovendien een rol te spelen bij het ontstaan van luchtwegproblemen, zoals astma.

 

De Noxite dakbedekking zet vervuilende stoffen zoals NOx onder invloed van zonlicht om in onschadelijke restproducten (nitraten) die door de regen worden weggespoeld. Het luchtreinigende effect dat hierdoor ontstaat, blijft gedurende de gehele levensduur van het dakmembraan intact. Een Noxite dak van 1.000 vierkante meter kan elk jaar 52 miljoen kubieke meter vervuilde lucht volledig zuiveren.

 

De nieuwe dakbedekking is opgebouwd uit het Bielso membraan; een bitumineuze dakbedekking afgedekt met een beschermlaag van titaniumdioxide. Noxite is geschikt voor alle soorten dakconstructies en -toepassingen; plat en hellend, nieuwbouw en renovatie.

 

Noxite is één van de Eco-Activ oplossingen van Icopal. Onder deze naam brengt Icopal haar innovatieve, duurzame producten op de markt waarmee daken een positieve bijdrage kunnen leveren aan de milieu- en klimaatproblematiek. Voor veel meer informatie zie www.noxite.nl en www.icopal.nl.

 

De Icopal Groep is Europa's toonaangevende producent van hoogwaardige producten voor daken en waterdichte oplossingen. Icopal is actief in Europa en Noord-Amerika met een netwerk van landelijke verkoopteams en productielocaties. Op dit moment heeft Icopal 34 productielocaties en 91 verkoopkantoren. Het hoofdkantoor van de Icopal Groep is gevestigd in Denemarken. Het bedrijf heeft een jaaromzet van € 925 miljoen en biedt werk aan circa 3.600 werknemers.

 

 

Lees meer over dak en luchtzuivering in het themanummer Daken van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel