Nominaties voor VKG Architectuurprijs zijn bekend

woensdag 24 november 2010
timer 3 min
Op 9 december 2010 vindt in Hal 4.1 te Rotterdam de VKG Architectuurdag plaats. Op deze dag worden de prijzen uitgereikt.

De VKG Architectuurprijs 2010 is met ingang van dit jaar aangevuld met de VKG Renovatieprijs en de VKG Publieksprijs. Een deskundige jury heeft zich over de inzendingen gebogen en een aantal genomineerd. Een belangrijk criterium waarop de inzendingen zijn beoordeeld, is dat de kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen, deuren) een inspiratie moeten vormen voor de vormgeving van het ontwerp.

 

VKG wil als belangenbehartiger van de kunststof gevelelementen industrie met de prijsvraag op een positieve manier aandacht vestigen op het kunststof kozijn als serieus alternatief voor andere kozijnmaterialen. Op 9 december 2010 vindt in Hal 4.1 te Rotterdam de VKG Architectuurdag plaats. Tijdens deze dag die in het teken staat van KUNSTstof 2.0 zullen de VKG prijzen worden uitgereikt.

 

VKG Architectuurprijs 2010

Genomineerd zijn voor de VKG Architectuurprijs 2010 zijn: Zuiderzeeweg Amsterdam door Fact Architects, Op het Zeeburgereiland in Amsterdam zijn 335 studentenwoningen gerealiseerd. Deze tijdelijke huisvesting is samengesteld uit geprefabriceerde units. Op termijn zal het complex verhuizen naar een definitieve locatie. De jury is onder de indruk van de met zorg doordachte en robuuste gevel. Het project is conceptueel sterk en goed gedetailleerd. Waterwoningen IJburg Amsterdam door Architectenbureau Marlies Rohmer. Dit project omvat 75 drijvende woningen en dijkwoningen in de vrije sector huur en koop. Het is een compacte stedelijke waterbuurt met drijvende woningen in verschillende categorieën. Door variatie in afstand en ligging is geprobeerd een verkaveling van de waterwoningen als een losse ongedwongen organisatie te realiseren. De jury is vol lof over de keuze voor kunststof uit milieuoverwegingen. Op deze waterlocatie mag niet worden geschilderd in verband met gevaar op watervervuiling. Combinatiegebouw Cité Rotterdam door Tangram Architekten. Cité bevat 494 ‘shortstay’ appartementen, verdeeld over twee woontorens van verschillende hoogten (24 tot 28 lagen), gecombineerd met verschillende voorzieningen zoals een squashbaan, fitnessruimte en werkruimtes. De gevelopeningen zijn passend bij de woonfunctie. Het zijn ramen met borstweringen en Franse balkons die fungeren als buitenruimte. In dit onderscheidende project zijn volgens de jury de kunststof kozijnen bewust gekozen om architectonische redenen.

 

VKG Renovatieprijs 2010

Genomineerd voor de Renovatieprijs 2010 zijn de duurzame renovatie Lewenborg in Groningen door KAW architecten en adviseurs. De bijna 400 woningen die door wooncorporatie Lefier worden gerenoveerd zijn rond 1972 gebouwd en hadden nog weinig duurzame maatregelen. De meest in het oog springende verandering na de renovatie is de gevel. De deuren en raampartijen zijn ingezet om de samenhang van het woonblok te versterken. De jury was dit jaar zeer onder de indruk over de kwaliteit van de inzendingen. Aan het creatieve gebruik van kunststof is af te leiden dat de acceptatie van kunststof onder architecten duidelijk toeneemt. Ook genomineerd is de renovatie van de woningen in de Rotterdamsestraat in Scheveningen, een ontwerp van UNO Architekten en Ingenieurs. Volgens de jury is de renovatie van dit project goed gelukt. De uitstraling van de jaren 30 architectuur is behouden gebleven en voldoen de huizen door de verborgen ventilatie in combinatie met de goede isolerende eigenschappen van kunststof kozijnen weer aan de huidige comforteisen.

 

VKG Publieksprijs 2010

Naast beide juryprijzen kan het publiek zijn stem uitbrengen op de VKG Publieksprijs door naar  www.vkgkozijn.nl te gaan. De genomineerden voor deze prijs zijn: Zuiderzeeweg door Fact Architects, Rotterdamsestraat door UNO Architekten en Ingenieurs, Combinatiegebouw Cité door Tangram Architekten, Waterwoningen IJburg door Architectenbureau Marlies Rohmer en Lewenborg door KAW architecten en adviseurs.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel