Nominaties Gulden Feniks prijs 2011: veel aandacht voor verduurzaming

dinsdag 12 april 2011
timer 2 min
Nominaties voor de Gulden Feniks 2011, voorheen de Nationale Renovatie Prijs, zijn bekendgemaakt. Elf projecten zijn geselecteerd uit totaal 138 inzendingen. Vijf projecten in de categorie renovatie, vier in de categorie transformatie en twee gebiedstransformaties.

Opvallend is volgens de jury dat er dit keer voor het eerst zeer veel aandacht is uitgegaan naar verduurzaming van bestaande gebouwen. "Daarbij worden veelvuldig innovatieve technieken ingezet.

 

Functieverandering

Ook bijzonder is de wijze waarop gebouwen tijdelijk van functie veranderen: een hogeschool wordt studentenhuisvesting, een remise wordt theater, een verzorgingshuis wordt een wijkbroedplaats van stimulerende activiteiten. Dit tijdelijke gebruik leidt niet zelden tot de conclusie dat een bestaand gebouw uitstekend geschikt blijkt voor de huisvestingsvraag en dan wordt tijdelijk al snel permanent."

 

Het Nieuwe Werken

In de sfeer van kantoren zijn er enkele inzendingen gedaan die specifiek inspelen op Het Nieuwe Werken. Ook zijn er "schitterende voorbeelden van herbestemming van gebouwen met een monumentale waarde.

 

Krimp en herbestemming

Nieuwe vraagstukken in de sfeer van krimp, herbestemming van bedrijfsgebouwen en renoveren met lage budgetten zijn eveneens goed vertegenwoordigd. De inventiviteit waarmee opdrachtgevers, ontwerpers en uitvoerders de opgave tegemoet treden is zeer bemoedigend en prijzenswaardig."

 

Nominaties

De volgende projecten zijn genomineerd (klik op een naam om een afbeelding van het project te downloaden):

 

Categorie Renovatie

1. Sleephellingstraat Rotterdam

2. Politieacademie Apeldoorn

3. ‘The Bank’ Amsterdam

4. BK City TU Delft

5. ‘Een blok stad’ Rotterdam

 

Categorie Transformatie

1. Hermitage Amsterdam

2. Lichttoren Eindhoven

3. ROC Twente Hengelo

4. Tramwerkplaats Winschoten

 

Categorie Gebiedstransformatie

1. Voormalig DRU Terrein Ulft

2. Modekwartier/100% Mode Arnhem

 

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Gulden Feniks 2011 vindt plaats op dinsdagmiddag 7 juni 2011 op de PROVADA in de Amsterdam RAI, Green Forum, Hal 11. Voorafgaand vindt een debat plaats tussen een aantal juryleden en leden van het PROVADA Green Forum over hoe duurzaamheid te integreren in renovatieprojecten. Femke Halsema zal als erevoorzitter de prijsuitreiking inleiden.

 

Meer weten? www.guldenfeniks.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel