Nieuwegein opent fietsenstalling met groendak

woensdag 21 september 2011
timer 2 min
In het bijzijn van architecten Annemiek Bleumink (Kraaijvanger Urbis) en Donald Osborne heeft wethouder Lubbinge van de gemeente Nieuwegein 19 september jl. fietsenstalling De Snelbinder feestelijk geopend. De nieuwe fietsenstalling is de eerste van een reeks ambitieuze gebouwen die de komende jaren in Nieuwegein zal worden opgeleverd. Het compacte volume biedt plaats aan ca. 400 fietsen.
Begin 2010 wonnen Bleumink en Osborne de prijsvraag die door de gemeente Nieuwegein uitgeschreven werd.

 

Kraaijvanger Urbis

Toen Annemiek Bleumink en Donald Osborne de prijsvraag voor de nieuwe fietsenstalling wonnen, is in overleg met gemeente besloten de uitwerking van de opdracht onder te brengen bij Kraaijvanger Urbis. Bleumink en Osborne bleven verantwoordelijk voor de architectonische regie en met de ondersteuning van Kraaijvanger Urbis waren zij in staat het winnende ontwerp binnen korte tijd uit te werken.

Belangrijke items

Bij het ontwerp van De Snelbinder lieten Bleumink en Osborne zich inspireren door het dubbele karakter van de plek: de publieke route over de Ringstede naar het winkelcentrum City Plaza, en haaks hierop de bevoorrading van hetzelfde winkelcentrum. Het contrasterend materiaalgebruik van de stalling is een verwijzing naar deze zowel voor- als achterkant identiteit. De gekleurde gevel van strekmetaal maakt van de stalling een robuust, licht absorberend volume. De witte snede doet de entree en verblijfsplek voor de stalling oplichten. Het strekmetaal is zo gebruikt dat de stalling van buitenaf als een massief volume oogt, maar van binnenuit zeer transparant is. Programmatische elementen zoals kijkgroen en brandtrap zijn vanaf de prijsvraaginzending belangrijke items in het ontwerp geweest en laten zien dat het gebouw graag meer wil zijn dan alleen stalling. Zo heeft het volume bijvoorbeeld een groendak gekregen.

Veiligheid

Direct aan de entree van de veiligheid stalling is ruimte voor een beheerder en een kleine winkel. De winkel is zo gesitueerd dat de stallingbeheerder altijd in contact staat met het aanliggende plein ‘De Ringstede’, waardoor de op de besloten Ringstede wordt verbeterd. Binnen worden onnodig lange routes en torenstalling vermeden. Een trap leidt direct naar de stalling op de eerste verdieping, of men kan de fiets gewoon beneden stallen om daarna zo snel mogelijk verder te gaan naar de daadwerkelijke bestemming.

www.kraaijvanger.urbis.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel