Nieuwe woningen opgeleverd in Utrechtse wederopbouw-wijk; 'behouden en verdichten'

vrijdag 7 oktober 2022
timer 3 min
LEVS Architecten

Dickensplaats: 24 appartementen en 24 eensgezinswoningen in wederopbouwwijk Halve Maan. Foto: LEVS Architecten

Met veel aandacht kijken naar de bestaande kwaliteiten om die vervolgens te vermengen met de eisen van onze tijd: verduurzamen en vergroenen. Dat was volgens LEVS Architecten het recept bij het ontwerp van 24 eengezinswoningen en 24 appartementen in de bijzondere Utrechtse wederopbouw-wijk Halve Maan. 'Dickensplaats' is inmiddels opgeleverd en bewoond. Het voorheen verharde binnenterrein met garageboxen is nu een intiem en groen woongebied.

Het was voor LEVS de uitdaging om de wijk, één van de dertig meest geslaagde voorbeelden van naoorlogse woningbouw, zoveel mogelijk te behouden en te verdichten. 

Terwijl de buurt wordt gekenmerkt door open blokken met groene tussengebieden, had Dickensplaats een stenig en dicht karakter. In het L-vormige binnengebied stonden garageboxen en een autoshowroom. De wens was om in deze strook 24 appartementen, 24 eengezinswoningen in de sociale sector met tuinen, publiek groen met volle grond en parkeergelegenheid te realiseren. Met respect voor de architectuurgeschiedenis van de buurt. Dat vroeg om een subtiele stedenbouwkundige oplossing en een beeldtaal die herkenbaar refereert aan de wederopbouw.

Subtiele strokenbouw

Op de noordelijke kop van het plot werd een appartementenblokje van vijf verdiepingen met 24 woningen gemaakt en een brede leefgalerij op het zuiden. Alle bewoners hebben plek om eigen meubels buiten te zetten. Bovendien zijn het woningen aan de straat, met grote ramen en een groene voorzone. Dit zorgt voor levendigheid en een gevoel van sociale veiligheid op straat.

Op het binnenterrein is in samenspraak met de buurt gekozen voor een rij korte en twee-laagse volumes met eengezinswoningen. Elk met een eigen achtertuin en drie kamers op de verdieping. Ze staan parallel aan het appartementengebouw en dwars op de omliggende langgerekte bebouwing. Het beschermt de privacy van omwonenden en creëert een intiem binnengebied voor de nieuwkomers.

Beeldtaal

Ingrediënten die de omgeving karakteriseren zijn etagebouw met horizontale betonbanden, metselwerkvlakken en buitenruimtes met gemetselde dammen als verticaal accent. En natuurlijk de herkenbare gele steen. LEVS heeft hiermee gewerkt om het appartementenblok langs de straat te laten aansluiten op de naastgelegen kopgevels. Met een donkerder steen op de begane grond en een gelige steen op de verdiepingen, met brede betonbanden ertussen. De kroon wordt omlijst met een geribbeld detail in het metselwerk.

In de eengezinswoningen eenzelfde beeldtaal, maar met meer nadruk op de individuele woningen. Bijvoorbeeld door de betonbanden te onderbreken en juist het verticale metselwerk door te laten lopen. Door het gebruik van terugliggende vlakken van klampliggende stenen wordt onderscheid gemaakt tussen de eerste en tweede verdieping en tussen individuele woningen.

Energie-experiment

Met de stand van de kennis in 2015 over kosten, risico’s en onderhoud van installaties durfde opdrachtgever Mitros in Dickensplaats te experimenteren met vernieuwende energietechniek. Het resultaat is een all-electric plan met twee verschillende energieconcepten. De appartementen hebben ieder een eigen luchtgekoelde warmtepomp op het dak staan, aangevuld met PV-panelen en een WTW-unit (WarmteTerugWinning). De eengezinswoningen zijn voorzien van PVT-(zonne)panelen, die tegelijkertijd stroom opwekken en water verwarmen.

Tot slot zijn de prachtige puien van de autoshowroom nieuw leven ingeblazen. Die zijn gebruikt in de gevel van de Boomtoren, op het Hof van Cartesius, een circulaire broedplaats in Utrecht.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »