Nieuwe stations en spoorverdubbeling in Houten

donderdag 14 april 2011
timer 2 min
worden zaterdag 16 april feestelijk geopend. Advies- en ingenieursbureau Movares tekende in opdracht van spoorbeheerder ProRail voor ontwerp en engineering van de nieuwe stations Houten en Houten Castellum die zaterdag a.s.worden geopend.

De stations en de spoorverdubbeling die ermee gepaard gaat, maken deel uit van het vergroten van de spoorwegcapaciteit tussen Vleuten en Geldermalsen, het project VleuGel.

 

Beide nieuwe stations hebben een middenperron met aan iedere zijde twee sporen. De buitenste sporen zijn bedoeld voor intercity’s.

 

Vernieuwde stadcentrum

Het nieuwe station Houten vormt het kloppend hart van het vernieuwde stadcentrum. De herinrichting van de openbare ruimte zorgt voor opheffen van barrières en herstel van stedelijke verbindingen. De vier sporen van het nieuwe station Houten liggen op een hoogte van 1.80m op een lang viaduct. Dit maakt een doorkijk tussen oostelijk en westelijk gedeelte mogelijk, wat bijdraagt aan een veilig gevoel. In de ruimte onder de sporen is een fiets­trans­ferium gerealiseerd voor 2000 fietsen. Zeven pylonen dragen de lange perronoverkapping en de sporenplaat. De  futuristische perronoverkapping  is 175 meter lang en biedt maximaal comfort aan de reiziger. Vanaf het lichte en overzichtelijke eilandperron kijkt men uit over de stad. De pylonen dragen ook de 6m meter hoge glazen geluidschermen. Het totaal vormt een herkenbaar baken in het centrum.

 

Houten Castellum

In de Vinexwijk Houten Castellum ligt het station ook op de kruising van de sporen en de belangrijkste oost-westverbinding voor langzaam verkeer. Station Houten Castellum ontsluit de gelijknamige  nieuw­bouw­wijk.  De vormgeving van deze halte past in de reeks van nieuwe stations langs het  Randstadspoornetwerk rond Utrecht. Movares levert een belangrijke bijdrage aan dit netwerk. Stations die eerder zijn ontworpen en gerealiseerd door Movares zijn o.a. Utrecht Zuilen, Vleuten, Amersfoort Vathorst en Tiel Passewaaij.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel