Nieuwe energiezuinige Ytong blokken

dinsdag 12 oktober 2010
timer 2 min
De energiezuinige Ytong cellenbeton blokken isoleren nu nog beter. Met een blok van 500 mm wordt een Rc-waarde van maar liefst 6,25 gehaald.

Xella heeft de receptuur van het cellenbeton veranderd om aan de toekomstige eisen van energiezuinig bouwen te voldoen zoals de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie die bepaald dat nieuwe gebouwen in 2020 vrijwel energieneutraal moeten zijn. De nieuwe blokken met een lage lambda-waarde (0,08) maken duurzaam massief bouwen mogelijk en voldoen ook aan de eisen van passiefbouw.

 

Binnen 10 jaar zal de EPC-norm 0,2 of lager zijn. De hoogte van de EPC is voor een groot deel afhankelijk van de isolatie van de bouwkundige schil. Daarin spelen met name de warmtegeleidingscoëfficiënt en de daaraan gekoppelde warmteweerstand (Rc-waarde) een rol. Hoe hoger de Rc-waarde, des te lager de EPC. De toekomstige Rc-eis voor dichte geveldelen is minimaal 3,5 m2K/W. Met de nieuwe energiezuinige Ytong blokken is het mogelijk massieve buitenwanden te realiseren met Rc-waarden tot 6,25 m2K/W, waarmee ruim wordt voldaan aan de voorwaarden voor een huis met een EPC van 0,2.  De blokken zijn er niet alleen in een gladde uitvoering maar ook in varianten met messing en groef.

 

Een massieve gebouwschil van Ytong energiezuinige blokken, is in Nederland nog geen gemeengoed. In de ons omringende landen en Zuid-Europa is het juist de meest toegepaste manier van bouwen. Door de ontwikkeling van bouwmaterialen is het optrekken van een massieve regendichte gevel nu ook in ons zeeklimaat mogelijk. Vooral bij de bouw van vrijstaande woningen bewijzen de energiezuinige blokken hun waarde: het is snel en goedkoop (één muur in plaats van twee), en bijzonder energiezuinig bouwen. De nieuwe blokken laten zich uitstekend combineren met Ytong Multipor minerale isolatieplaten. Door de Ytong blokken aan de buitenzijde te voorzien van Ytong Multipor worden nog hogere isolatiewaarden gerealiseerd.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel