Nieuwbouw Haus Postplatz complementeert Dresdener stadsplein

dinsdag 21 juli 2020
timer 3 min
Wonen met uitzicht op de laat-barokke architectuur van het Zwingermuseum in Dresden, dat kan in Haus Postplatz van architectenbureau Tchoban Voss. Op het gelijknamige stadsplein in het centrum van Dresden sluit het ontwerp de pleinruimte aan de zuidzijde af.

De stad Dresden is een highlight als het gaat om historische architectuur, de barok voorop. De Zwinger en de Vrouwenkerk zijn de twee bekendste voorbeelden van de bouwstijl die bekend werd als 'Dresdner Barock'. Het laat-barokke paleiscomplex de Zwinger ligt niet ver van de Elbe en reikt met zijn formele tuin tot aan de noordrand van de Postplatz. Dit grote stadsplein was lange tijd niet meer dan een ongedefinieerde open plek in de historische binnenstad - na de Tweede Wereldoorlog stond hier van de laat negentiende eeuwse bebouwing alleen het stadstheater nog overeind.


Gekaapt door het autoverkeer en knooppunt voor het openbaar vervoer, bleven noord- en westzijde van de Postplatz lange tijd onbebouwd, om pas deze eeuw te worden ingevuld met het SAP-gebouw (de Wilsdruffer Kubus, opgeleverd 2008) en het Zwingerforum (2013). Recentelijk werd de zuidpunt van het plein ingevuld met de nieuwbouw van Haus Postplatz.

Solitair bouwblok

Het pand van architectenbureau Tchoban Voss heeft een klassieke opbouw van plint, middenpartij en beëindiging. In de twee verdiepingen hoge plint van het gebouw bevinden zich winkels, kantoren, horeca en een sportschool. Vanaf de derde verdieping wordt gewoond. De huurwoningen zijn gegroepeerd rond een groen binnenhof op het dak van de plint en kijken aan de pleinzijde uit op Postplatz en Zwinger. Het woonwerkgebouw wordt beëindigd door een smalle uitkragende daklijst met daarachter een terugliggende woonverdieping met tetrassen. Haus Postplatz heeft een ondergrondse garage met plek voor 150 auto's.


Haus Postplatz rondt ruimtelijk de zuidzijde van het Dresdener stadsplein af. Projectarchitect Jörg Rudloff: "Samen met SAP-gebouw en Zwingerforum - met aan de gevels een Hagemeistersortering in een aanverwante kleur - ontstond hier een stedenbouwkundig homogene, rustige pleinwand tegenover het Zwingerpaleis. Hoofdvorm, hoogte, geleding en vormgeving van Haus Postplatz richten zich in hoge mate op de buurpanden aan het plein." De klok aan de voorgevel van Haus Posthaus refereert aan de historie van het stadsplein, waaraan ooit het oude postkantoor van Dresden lag.Foto: Florian Selig

Gevel

Aan de gevels kreeg Haus Postplatz de handstrich-projectsortering „Postplatz HS“ van Hagemeister. De sortering heeft een kleurenspectrum van grijswit tot beige en bezit krachtige kolenbrandaccenten en een handstrichachtige oppervlaktetextuur. Die zorgen aan de gevels voor een levendig en divers aanzicht. De gevel bezit decoratief terugwijkend metselwerk rond de negges op de begane grond en de eerste woonverdieping. Deze ornamenten werken als lijsten, bekroond met uiterst smalle gemetselde lateien. Op de derde verdieping is de metselwerkdecoratie ook toegepast in de penanten tussen de vensters.


De inzet van baksteen beperkt zich in Haus Postplatz tot de pleingevel en de beide straatgevels. Het binnenhof kreeg gepleisterde gevels, die zich voegen naar het metselwerk. Ook de overige gevelmaterialen passen zich optisch aan de baksteenfaçades aan, zoals de terugliggende aluminium kozijnen. Jörg Rudloff: "Behalve de duurzaamheid en het robuuste karakter, overtuigde ons aan de Hagemeistersteen de waaier aan mogelijkheden om de gevels vorm te geven. De positive feedback op het opgeleverde gebouw verbinden wij in hoge mate aan het in de gevel toegepaste materiaal."Foto: Michael Moser

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwbouw Haus Postplatz complementeert Dresdener stadsplein

Foto: Michael Moser

Meer artikelen met dit thema

Start bouw Eiland van Oegstgeest in Oegstgeest aan de Rijn

24 nov om 16:17 uur
Wonen pal aan het water van de Oude Rijn of een eigen boot aangemeerd in de Binnenrijn. Het moment komt steeds…
Lees verder »

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov om 08:00 uur
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »

‘We moeten renovatie weer sexy maken’

22 nov om 08:30 uur
Onze steden krijgen het zwaar te verduren. We moeten ze niet alleen uitbreiden, maar ook verdichten, verstevigen…
Lees verder »

Innovatiepartnerschap Amsterdam streeft naar kwalitatief onderwijsvastgoed met standaard PvE

18 nov om 14:27 uur
Amsterdam bouwt de komende jaren duizenden nieuwe woningen, wat een grote behoefte voor nieuwe schoolgebouwen met…
Lees verder »

‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

18 nov om 08:43 uur
Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het…
Lees verder »

DELVA Landscape Architecture & Urbanism is Architect van het Jaar

11 nov om 12:19 uur
Op woensdag 10 november werd DELVA Landscape Architecture & Urbanism verkozen tot Architect van het Jaar. Met…
Lees verder »

Editie Scholenbouw 2021 is verschenen

10 nov om 08:00 uur
De vijfde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Scholenbouw.…
Lees verder »

Start verkoop duurzame eengezinswoningen Proeftuin Erasmusveld

5 nov om 09:23 uur
Proeftuin Erasmusveld, een duurzame woonbuurt in Den Haag, krijgt er 125 nieuwe eengezinswoningen bij in…
Lees verder »