Nieuwbouw Haus Postplatz complementeert Dresdener stadsplein

dinsdag 21 juli 2020
timer 3 min
Wonen met uitzicht op de laat-barokke architectuur van het Zwingermuseum in Dresden, dat kan in Haus Postplatz van architectenbureau Tchoban Voss. Op het gelijknamige stadsplein in het centrum van Dresden sluit het ontwerp de pleinruimte aan de zuidzijde af.

De stad Dresden is een highlight als het gaat om historische architectuur, de barok voorop. De Zwinger en de Vrouwenkerk zijn de twee bekendste voorbeelden van de bouwstijl die bekend werd als 'Dresdner Barock'. Het laat-barokke paleiscomplex de Zwinger ligt niet ver van de Elbe en reikt met zijn formele tuin tot aan de noordrand van de Postplatz. Dit grote stadsplein was lange tijd niet meer dan een ongedefinieerde open plek in de historische binnenstad - na de Tweede Wereldoorlog stond hier van de laat negentiende eeuwse bebouwing alleen het stadstheater nog overeind.


Gekaapt door het autoverkeer en knooppunt voor het openbaar vervoer, bleven noord- en westzijde van de Postplatz lange tijd onbebouwd, om pas deze eeuw te worden ingevuld met het SAP-gebouw (de Wilsdruffer Kubus, opgeleverd 2008) en het Zwingerforum (2013). Recentelijk werd de zuidpunt van het plein ingevuld met de nieuwbouw van Haus Postplatz.

Solitair bouwblok

Het pand van architectenbureau Tchoban Voss heeft een klassieke opbouw van plint, middenpartij en beëindiging. In de twee verdiepingen hoge plint van het gebouw bevinden zich winkels, kantoren, horeca en een sportschool. Vanaf de derde verdieping wordt gewoond. De huurwoningen zijn gegroepeerd rond een groen binnenhof op het dak van de plint en kijken aan de pleinzijde uit op Postplatz en Zwinger. Het woonwerkgebouw wordt beëindigd door een smalle uitkragende daklijst met daarachter een terugliggende woonverdieping met tetrassen. Haus Postplatz heeft een ondergrondse garage met plek voor 150 auto's.


Haus Postplatz rondt ruimtelijk de zuidzijde van het Dresdener stadsplein af. Projectarchitect Jörg Rudloff: "Samen met SAP-gebouw en Zwingerforum - met aan de gevels een Hagemeistersortering in een aanverwante kleur - ontstond hier een stedenbouwkundig homogene, rustige pleinwand tegenover het Zwingerpaleis. Hoofdvorm, hoogte, geleding en vormgeving van Haus Postplatz richten zich in hoge mate op de buurpanden aan het plein." De klok aan de voorgevel van Haus Posthaus refereert aan de historie van het stadsplein, waaraan ooit het oude postkantoor van Dresden lag.Foto: Florian Selig

Gevel

Aan de gevels kreeg Haus Postplatz de handstrich-projectsortering „Postplatz HS“ van Hagemeister. De sortering heeft een kleurenspectrum van grijswit tot beige en bezit krachtige kolenbrandaccenten en een handstrichachtige oppervlaktetextuur. Die zorgen aan de gevels voor een levendig en divers aanzicht. De gevel bezit decoratief terugwijkend metselwerk rond de negges op de begane grond en de eerste woonverdieping. Deze ornamenten werken als lijsten, bekroond met uiterst smalle gemetselde lateien. Op de derde verdieping is de metselwerkdecoratie ook toegepast in de penanten tussen de vensters.


De inzet van baksteen beperkt zich in Haus Postplatz tot de pleingevel en de beide straatgevels. Het binnenhof kreeg gepleisterde gevels, die zich voegen naar het metselwerk. Ook de overige gevelmaterialen passen zich optisch aan de baksteenfaçades aan, zoals de terugliggende aluminium kozijnen. Jörg Rudloff: "Behalve de duurzaamheid en het robuuste karakter, overtuigde ons aan de Hagemeistersteen de waaier aan mogelijkheden om de gevels vorm te geven. De positive feedback op het opgeleverde gebouw verbinden wij in hoge mate aan het in de gevel toegepaste materiaal."Foto: Michael Moser

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwbouw Haus Postplatz complementeert Dresdener stadsplein

Foto: Michael Moser

Meer artikelen met dit thema

‘De overheid moet de Weight Watchers van duurzaamheid zijn’

7 apr om 08:24 uur
Grote delen van het Nederlandse platteland staan ‘leeg’ en kunnen worden aangewend om de nijpende woningnood op te…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »