Nederlands paviljoen voor Expo 2020 Dubai open voor publiek

donderdag 30 september 2021
Vanaf 1 oktober is het Nederlands paviljoen tijdens wereldtentoonstelling in Dubai open voor publiek. De Nederlandse inzending is door V8 Architects ontworpen als een circulaire biotoop en biedt bezoekers een compleet zintuiglijke ervaring van het thema ‘water, energie en voedsel’. Met behulp van innovatieve Nederlandse technologieën wordt water uit de lucht geoogst, energie uit de zon gehaald en voedsel gekweekt. Dat alles komt samen in de ‘voedselberg’, bedekt met ruim 9000 eetbare planten en oesterzwammen.

Een biotoop in de woestijn

Het paviljoen is door V8 Architects ontworpen als een tijdelijk, circulair klimaatsysteem: een biotoop in Dubai’s woestijnklimaat. In het gebouw wordt energie uit de zon gehaald om honderden liters water per dag uit de lucht te oogsten. Blikvanger is de groene voedselberg waarop meer dan 9000 eetbare planten en kruiden, zoals asperges, basilicum en munt, worden gekweekt. Aan de binnenkant van de voedselberg groeien tientallen kilo’s oesterzwammen. Het geoogste water wordt gebruikt voor de irrigatie van de planten.

Door middel van natuurlijke fenomenen als condensatie, zonne-energie, fotosynthese, schimmelproductie, vochtigheidsgraad en temperatuurtransmissie wordt een klimaatsysteem gecreëerd. In een verstilde ruimte ervaren bezoekers er de kracht van deze natuurlijke fenomenen en zien er hoe je op circulaire wijze voedsel in een gebouw kunt verbouwen. De architectuur vormt hiermee de fysieke verbeelding van de kernboodschap van Nederland, namelijk de verbinding tussen duurzame oplossingen op het gebied van water, energie en voedsel. 

Het paviljoen werkt als een oogstmachine. Bezoekers dalen af via een helling die is uitgegraven in de woestijn en bereiken zo de vloer van een bouwput op vier meter diepte. Hier is het van nature koeler en donkerder. De donkere, grotachtige ruimte is het hart van de voedselberg, waar het in het midden regent. Een projectie van beeld en geluid in deze ruimte laat er de werking van de biotoop aan de bezoekers zien. 

Overzicht paviljoen Dubai

Duurzame en circulaire bouw

Voor de bouw van het paviljoen is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare of recyclebare bouwmaterialen. In plaats van permanente materialen zoals beton te gebruiken, of materialen naar Dubai te verschepen voor de constructie, zijn lokaal beschikbare bouwmaterialen gehuurd. Stalen damwanden vormen de muren van het paviljoen, stempelbuizen maken het dak. Deze materialen, die normaliter in de regio gebruikt worden voor havenbekkens en bouwputten, leggen bovendien een link met de civieltechnische expertise van Nederland.

Het woestijnzand, afkomstig van het uitgraven van de plot, is gebruikt om de dubbele damwanden mee op te vullen. Daarmee doet het dienst als tijdelijk isolatiemateriaal. Na de Expo wordt de plot er weer mee opgevuld. De voorgevel van het paviljoen is gemaakt van opblaasbaar ETFE. Speciale herbruikbare bestratingsmatten vormen samen met de woestijngrond een tijdelijke vloerbedekking. De gebruikte materialen worden na de Expo terug gegeven aan de lokale bouwindustrie of krijgen een nieuwe bestemming. Deze circulaire aanpak zorgt voor een minimale ecologische footprint.

Het Nederlands paviljoen past bovendien diverse biobased materialen concreet toe en hoopt de bouwsector daarmee te inspireren. Zo is de luifel gemaakt van biologisch afbreekbaar textiel, met de bijzondere eigenschap om schadelijke UV-straling tegen te houden terwijl vitamine D nog steeds kan worden opgenomen. Net als de luifel is ook het gordijn, van 22 meter breed x 14 meter hoog waarmee evenementen in de lounge in beslotenheid kunnen plaatsvinden, gemaakt van biomassa zoals mais dat is omgezet in textielvezels van biopolymeer. Daarnaast zijn vloeren wanddelen van het interieur speciaal ontworpen en uitgevoerd met een nieuw bouwmateriaal waarvoor mycelium de basis vormt. Mycelium is het netwerk van schimmeldraden. Het vormt de voedingsbodem om paddenstoelen op te kweken en heeft in combinatie met bijvoorbeeld stro goede eigenschappen om als akoestische wandpanelen en
vloertegels te dienen.

Interieur paviljoen Dubai

De relevantie van architectuur

Michiel Raaphorst, architect-directeur V8 Architects: “Het Nederlands paviljoen toont de relevantie van architectuur. Cruciale thema’s als circulariteit en mogelijke oplossingen voor water-, energie- en voedselvraagstukken, worden verbeeld op een manier die niet alleen technisch is, maar bovenal een inspirerende omgeving oplevert. Oplossingen die niet vervreemden, maar die onze leefomgeving verrijken. We staan voor lelijke problemen, maar de oplossingen zijn prachtig en hoopvol”.

Het Nederlands paviljoen heeft onlangs de ‘Sustainable Construction Project of the Year Award’ gewonnen, als onderdeel van de gerenommeerde Big Five Construction Impact Awards. Voor de Gulf Sustainability Awards 2021 is het paviljoen genomineerd als finalist in de categorie ‘Best Sustainability Education or Awareness Programme Companies’. Het paviljoen is gerealiseerd in samenwerking met consortiumpartners Expomobilia, Witteveen + Bos en Kossmanndejong, in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Puin van Domtoren wordt hergebruikt in Utrechtse openbare ruimte

20 mei om 09:17 uur
Hylke Faber is één van de kartrekkers van Brokkenmákers. Het bedrijf streeft naar hoogwaardig hergebruik van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »
descriptionArtikel

Door kwalitatief uit te vragen geeft Eindhoven richting

2 mei om 11:58 uur
De gemeente Eindhoven wil duurzaam bouwen nadrukkelijk stimuleren door een goede uitvraag in aanbestedingen. Dat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
person_outlineBlog

De Leegte

19 apr om 11:00 uur
Sociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun…
Lees verder »