Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

maandag 3 januari 2011
timer 2 min
is gebouwd op een dijk, scheidslijn tussen de natuur van de Oostvaardersplassen en de stedelijkheid van nabij Almere Buiten. Die polen gaven het ontwerp twee gezichten. Vanuit de stad is het belevingscentrum een hoog opgaand baken, aan de ‘natuurkant’ een gecamoufleerde kijkschijf met panoramaruit. Prefab houtbouw volgens het Lenotech systeem maakte een korte bouwtijd mogelijk. 

 

 

Projectgegevens

ArchitectDrost + Van Veen architecten
Interieur:Overtreders W.Zaandam
Opdrachtgever

Gemeente Almere DMO/NME

Staatsbosbeheer, Deventer
BouwerReimert Bouw en Infra
Bouwjaar2008

 

Beschrijving

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders ligt aan, op en over de dijk aan de rand van de Oostvaardersplassen. Het natuurbelevingscentrum herbergt behalve een informatiecentrum ook een restaurant, een leslokaal, een vogelspotruimte en een representatieve ruimte.

 

Gevoegd naar de locatie

Het ontwerp voegt zich naar de locatie. Aan de stadskant, voor de dijk, is het natuurbelevingscentrum een hoogopgaand pand met een geel gemarkeerde entree. Tegen de dijk zoekt het pand uitwaaierend de breedte. Aan de achterkant, over de dijk, oogt het centrum gedrukt en biedt het, als een verrekijker op een statief, een wijds panorama op de Oostvaardersplassen.

  

Klim

Bezoekers van het natuurbelevingcentrum wacht een flinke klim. Vanuit de entree onder aan de dijk leiden trappen omhoog naar de panoramaruimte op de eerste verdieping. Daar biedt een groot horizontaal venster uitzicht over de ‘savanne van het Noorden’. Nog hoger ligt de open vogelspotruimte, als een kraaiennest boven in het gebouw.

 

Snel gebouwd

Om de natuur te ontzien, bleef de bouwtijd kort. Het natuurbelevingcentrum verrees in 2,5 maand. Dat was mogelijk danzij het prefab Lenotech houtbouwsysteem met wandelementen van kruislings verlijmde planken.

 

Grote overspanningen

Dankzij de dikte en sterkte van de houten wandelementen konden spanten voor de dakconstructie achterwege blijven en waren grote overspanningen mogelijk. Dat laatste is in de panoramaruimte uitgebuit: het volume steekt over de dijk heen ver het natuurgebied in.

 

Gevel en venstertypen

Ook prefab: de gevelelementen van getimmerde vuren planken, met diagonale patronen. De donkere gevelbekleding bezorgt het gebouw zijn rustige, ‘gecamoufleerde’ uitstraling. Het kleurgebruik is geïnspireerd op de omgeving. De prefab geveldelen zijn voorzien van een zwarte beits die refereert aan de donkergekleurde grazers in de Oostvaardersplassen.  

Locatie

  

Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders

52° 22' 11"

05° 13' 18"


Grotere kaart weergeven

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel