Naoorlogse woonwijk opgewaardeerd naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied

dinsdag 29 maart 2011
timer 2 min
Except Integrated Sustainability heeft een duurzame visie ontwikkeld voor de naoorlogse sociale woningbouwwijk Schiebroek-Zuid in Rotterdam. Het resultaat is een flexibel plan van aan pak voor het opwaarderen van de wijk naar een zelfvoorzienend en duurzaam woongebied.

‘Mooi en Duur zaam Schiebroek-Zuid’ is ontwikkeld in opdracht van woningbouwcorporatie Vestia en het InnovatieNetwerk. 

 

Visieplan

Het visieplan verbindt sociaal-economische programma’s met bewezen technologieën tot een gesloten stedelijk metabolisme. Energie en water worden lokaal opgewekt en de meeste afvalstromen worden ter plaatse verwerkt. Stadslandbouw is de ‘biologische motor’ die het gebied op veel onderdelen in beweging zet, zoals energie- en voedselvoorziening, onderwijs, recreatie, welzijn en lokale economische activiteiten. 

 

Set van ‘ingrediënten’

Met behulp van Except’s integraal duurzame ontwikkelmethode Symbiosis in Design (SiD) is een uitgebreide set van ‘ingrediënten’ ontwikkeld die kunnen worden toegepast om de visie te bereiken. Deze ingrediënten zijn opgesteld in samenwerking met betrokken partijen en bewoners. SiD faciliteert en verzekert de integratie van de vele onderdelen van duurzaamheid. 

 

De ingrediënten omvatten onder meer programma’s voor doelgroepen als ouderen, kinderen, jongeren, im migranten en ondernemers. Een markt en wijkcentrum vormen de middelpunten voor de nieuwe activiteiten in de wijk. Flexible ateliers zorgen voor ruimte voor startende ondernemers, van werkplaatsen tot kantoren en van keukens tot winkels. Om de plaatselijke economie, energiebesparing en afvalstroomvermindering te stimuleren is een lokale munt voorgesteld. 

 

Voorzien in eigen troom- en warmtebehoefte

Door gebruik te maken van een mix van biogas centrales, photovoltaïsche zonne-energie en warmte uit dak kassen kan het gebied in zijn eigen stroom- en warmtebehoefte voorzien. Eetbare landschappen in de wijk vullen voorheen braak liggende stukken land en leggen een verbinding van betekenis tussen de bewoners en hun natuurlijke omgeving. Een belangrijk aspect van het plan is dat de meeste gebouwen in het gebied niet worden gesloopt maar gerenoveerd, wat leidt tot minder sociale ontwrichting en een lagere milieudruk dan wat gebruikelijk is bij wijkvernieuwing. 

 

Opdrachtgever Vestia start met de uitvoering van een aantal ingrediënten uit het plan. Except ziet het project als voorbeeld veel sociale woningbouwwijken die met gelijke typologieën en vraagstukken kampen. 

 

 http://www.except.nl/design/Schiebroek-Zuid/index.html

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel