MVRDV wint prijsvraag China Comic and Animation Museum

vrijdag 6 mei 2011
timer 2 min
Hangzhou heeft MVRDV als winnaar aangewezen van de internationale ontwerpwedstrijd voor het China Comic and Animation Museum (CCAM) in Hangzhou, China. MVRDV heeft gewonnen met een ontwerp dat refereert naar tekstballonnen uit stripverhalen. Een serie van acht als tekstballonnen gevormde volumes vormen het interieur van het museumcomplex van in totaal 30.000 vierkante meter.

Onderdeel van dit project zijn ook een nieuw op eilanden gelegen park, een openbaar plein en een Expo centrum van 13.000 vierkante meter. Bouwbegin staat gepland voor 2012, het totale budget is 92 miljoen euro.

 

Acht volumes

De 30.000 vierkante meter zijn verdeeld over acht volumes die onderling met elkaar verbonden zijn. Hierdoor is een rondgang langs het hele programma mogelijk. Serviceruimtes, zoals de lobby, onderwijsruimtes, drie theaterzalen met in totaal 1111 stoelen en een stripboekenbibliotheek bevinden zich ieder in hun eigen ballon. Als twee ballonnen elkaar raken zorgen grote openingen voor een doorgang en zichtlijnen tussen de volumes. De ballonvorm maakt een flexibele indeling mogelijk.

 

Chronologische spiraal

De permanente collectie wordt gepresenteerd in een chronologische spiraal en de tijdelijke expositieruimte biedt totale flexibiliteit. De Amsterdamse tentoonstellingsontwerpers Kossman.deJong hebben de ruimtes geanalyseerd en verschillende tentoonstellingsmogelijkheden ontworpen die aantrekkelijk zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en - belangrijk in China - bezichtiging mogelijk maakt voor grote groepen.

 

Zootroop

De hoofdattractie is een gigantische zootroop. De route door het museum maakt zowel lange als korte bezoeken mogelijk, zoals een bezoek aan de bioscoop of een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling op het dakterras van het restaurant. De gevel van het museum is bedekt met een stripreliëf dat refereert naar een Chinese vaas. Het monochrome witte beton van de gevel zorgt ervoor dat de tekstballonnen ook dusdanig kunnen functioneren: teksten kunnen op de gevel geprojecteerd worden. Het reliëf is ontworpen in samenwerking met de Amsterdamse grafische ontwerpers JongeMeesters.

 

Nieuw park

Het grootste deel van de site van 13,7 hectare is vrijgehouden voor een nieuw park op een serie eilanden in White Horse Lake. Met behulp van rietbedden wordt hiervan de waterkwaliteit verbeterd, boottochten door dit eilandenlabyrint zijn een toegevoegde attractie. Een losstaand Expo gebouw van 13.000 vierkante meter kan gebruikt worden door grote beurzen en het jaarlijkse China International Cartoon and Animation Festival (CICAF). Het grootste strip -en animatie-evenement van China dat sinds 2005 wordt gehouden in Hangzhou. Het openbare plein tussen de Expo en het CCAM zal het centrum van het festival vormen.

 

www.mvrdv.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel