MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai

maandag 5 juli 2021

Beeld: © MVRDV

Het nieuwe 11 verdiepingen tellende hoofdkantoor van Lankuaikei Agriculture Development (LAD) in Shanghai is door MVRDV ontworpen. Het kantoor wordt een van de groenste en duurzaamste gebouwen van China en maakt onderdeel uit van Lingang New Town, ook wel het Chinese antwoord op Silicon Valley.

De opdracht was om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat zou passen bij hoogwaardige technologie die LAD voor de agrarische sector ontwikkelt. MVRDV heeft het kantoor de vorm gegeven van een ‘landbouwoase’. Van bovenaf bezien is het gebouw rechthoekig, met opvallende gestapelde terrassen. Deze terrassen zijn met hout bekleed en begroeid met groen en zijn bedoeld als testcase voor innovatieve landbouw. Het geheel wordt overkoepeld door een golvend dak, dat deels open en deels gesloten is. Over de terrassen loopt een pad naar boven dat toegankelijk is voor zowel medewerkers als bezoekers. De route leidt naar de bovenste verdiepingen waar LAD werk en onderzoek deelt.

In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het warme en vochtige klimaat van Shanghai; het deels open dak laat het licht gefilterd door, terwijl het regenwater doorlaat naar de groene terrassen eronder. Het dak heeft strategisch geplaatste zonnepanelen aan de zuidoost-zijde waar de meeste zon is. De gevel zorgt zelf ook voor schaduw; door de hoek van de zonnepanelen en het glas wordt het felle zomerzonlicht weerkaatst, terwijl het gebouw in de winter juist zonlicht absorbeert. Om geen energie te verliezen, is de binnenplaats op het noorden gericht. De vorm van de gevel aan de zuidzijde heeft een dempende werking op geluidsoverlast van de ernaast gelegen snelweg, waardoor er een prettig werkklimaat ontstaat.

Vooraanzicht hoofdkantoor LAD
Beeld: © MVRDV

Duurzaamheidsmachine

MVRDV noemt het gebouw een soort duurzaamheidsmachine, met zowel high-tech als low-tech oplossingen om het energieneutraal te maken. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor materialen die zorgen voor een 40 procent lagere uitstoot dan een vergelijkbare constructie. Het dak en de terrassen zorgen samen voor efficiënte natuurlijke ventilatie en een laag energiegebruik, terwijl de zonnepanelen juist energie opleveren. De terrassen vangen regenwater op, waarmee toiletten worden doorgespoeld.

"Dit is een kantoor dat bijdraagt aan de biodiversiteit, voedselvoorziening en tegelijk een educatief doel dient dankzij de tentoonstellingsruimtes en de manier waarop het gebouw de visie van LAD goed kan uitdragen", zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het integreren van duurzaamheid in elk oppervlak van een gebouw is een interessante uitdaging voor een architect, en het is er een die we als ontwerpteam van harte hebben omarmd. De overdekte terrassen zijn voor de gebruikers van de kantoren extra aantrekkelijk, ze veraangenamen het werkklimaat."

Impressie van de terrassen
Beeld: © MVRDV

Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de 6.000 m2 tellende kantoren van LAD, de 9.000 m2 aan laboratoria en kantoorruimte eronder zal worden verhuurd. Op de eerste en tweede verdieping bevat het gebouw een is een tentoonstellingsruimte en een auditorium dat in grootte kan worden aangepast. De begane grond heeft kleine winkels. Er zijn drie verschillende ingangen: een publieke ingang aan de binnenplaats en aparte ingangen voor de verhuurbare kantoren en het hoofdkantoor van de LAD – die met elkaar verbonden zijn via een 'tentoonstellingsstraat'. In de twee kelderverdiepingen van het gebouw bevinden zich een kantine en parkeergelegenheid. Ook in de kelder zijn vides bedacht die licht, frisse lucht en groen toelaten waardoor de landbouwoase zich zelfs tot onder de grond uitstrekt.

Klimaat- en energiemaatregelen
Beeld: © MVRDV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaamheid en zorgtechnologie gaan hand in hand op nieuwe locatie De Koppels Zwolle

7 jun om 08:50 uur

De nieuwe woonzorglocatie van InteraktContour, in Zwolle, voor mensen met (niet-)aangeboren hersenletsel is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Puzzelstukjes klimaatadaptatie en deelmobiliteit vallen op plek bij realisatie Leytsche Hof

30 mei om 11:28 uur

De fraaie waterneutrale binnentuin op het dak van de parkeergarage is één van de trekpleisters van een nieuw,…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei om 08:45 uur

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtontwerp Atelier wil vakgebied beter op de kaart zetten

24 mei om 08:00 uur

Het Lichtontwerp Atelier van OVLNL wil het vakgebied licht in de openbare ruimte beter op de kaart zetten en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mondiale architectuurprijs voor Orga-project De Verwondering

17 mei om 13:14 uur

Orga-project basisschool De Verwondering heeft een internationale architectuurprijs in de wacht gesleept.…

Lees verder »
descriptionArtikel

BIM komt met aanvullende richtlijnen voor bestaande bouwprocessen

16 mei om 12:00 uur

Om te voorkomen dat in bestaande bouwprocessen verschillende partijen telkens het wiel uitvinden, ontwikkelt de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Betaalbare in houtbouw uitgevoerde appartementen in hartje Nieuw-Vennep

15 mei om 09:00 uur

Timpaan is trots op het grotendeels in houtbouw uitgevoerde project in Nieuw-Vennep met 42 appartementen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Poortgebouw in Halfweg: van personeelskantine oude suikerfabriek tot moderne bedrijfs- en kantoorruimte

10 mei om 10:32 uur

Met behoud van de kenmerkende robuuste bouwstijl is in het Poortgebouw te Halfweg een moderne werkomgeving met…

Lees verder »