MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai

maandag 5 juli 2021

Beeld: © MVRDV

Het nieuwe 11 verdiepingen tellende hoofdkantoor van Lankuaikei Agriculture Development (LAD) in Shanghai is door MVRDV ontworpen. Het kantoor wordt een van de groenste en duurzaamste gebouwen van China en maakt onderdeel uit van Lingang New Town, ook wel het Chinese antwoord op Silicon Valley.

De opdracht was om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat zou passen bij hoogwaardige technologie die LAD voor de agrarische sector ontwikkelt. MVRDV heeft het kantoor de vorm gegeven van een ‘landbouwoase’. Van bovenaf bezien is het gebouw rechthoekig, met opvallende gestapelde terrassen. Deze terrassen zijn met hout bekleed en begroeid met groen en zijn bedoeld als testcase voor innovatieve landbouw. Het geheel wordt overkoepeld door een golvend dak, dat deels open en deels gesloten is. Over de terrassen loopt een pad naar boven dat toegankelijk is voor zowel medewerkers als bezoekers. De route leidt naar de bovenste verdiepingen waar LAD werk en onderzoek deelt.

In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het warme en vochtige klimaat van Shanghai; het deels open dak laat het licht gefilterd door, terwijl het regenwater doorlaat naar de groene terrassen eronder. Het dak heeft strategisch geplaatste zonnepanelen aan de zuidoost-zijde waar de meeste zon is. De gevel zorgt zelf ook voor schaduw; door de hoek van de zonnepanelen en het glas wordt het felle zomerzonlicht weerkaatst, terwijl het gebouw in de winter juist zonlicht absorbeert. Om geen energie te verliezen, is de binnenplaats op het noorden gericht. De vorm van de gevel aan de zuidzijde heeft een dempende werking op geluidsoverlast van de ernaast gelegen snelweg, waardoor er een prettig werkklimaat ontstaat.

Vooraanzicht hoofdkantoor LAD
Beeld: © MVRDV

Duurzaamheidsmachine

MVRDV noemt het gebouw een soort duurzaamheidsmachine, met zowel high-tech als low-tech oplossingen om het energieneutraal te maken. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor materialen die zorgen voor een 40 procent lagere uitstoot dan een vergelijkbare constructie. Het dak en de terrassen zorgen samen voor efficiënte natuurlijke ventilatie en een laag energiegebruik, terwijl de zonnepanelen juist energie opleveren. De terrassen vangen regenwater op, waarmee toiletten worden doorgespoeld.

"Dit is een kantoor dat bijdraagt aan de biodiversiteit, voedselvoorziening en tegelijk een educatief doel dient dankzij de tentoonstellingsruimtes en de manier waarop het gebouw de visie van LAD goed kan uitdragen", zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het integreren van duurzaamheid in elk oppervlak van een gebouw is een interessante uitdaging voor een architect, en het is er een die we als ontwerpteam van harte hebben omarmd. De overdekte terrassen zijn voor de gebruikers van de kantoren extra aantrekkelijk, ze veraangenamen het werkklimaat."

Impressie van de terrassen
Beeld: © MVRDV

Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de 6.000 m2 tellende kantoren van LAD, de 9.000 m2 aan laboratoria en kantoorruimte eronder zal worden verhuurd. Op de eerste en tweede verdieping bevat het gebouw een is een tentoonstellingsruimte en een auditorium dat in grootte kan worden aangepast. De begane grond heeft kleine winkels. Er zijn drie verschillende ingangen: een publieke ingang aan de binnenplaats en aparte ingangen voor de verhuurbare kantoren en het hoofdkantoor van de LAD – die met elkaar verbonden zijn via een 'tentoonstellingsstraat'. In de twee kelderverdiepingen van het gebouw bevinden zich een kantine en parkeergelegenheid. Ook in de kelder zijn vides bedacht die licht, frisse lucht en groen toelaten waardoor de landbouwoase zich zelfs tot onder de grond uitstrekt.

Klimaat- en energiemaatregelen
Beeld: © MVRDV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Vernieuwd aanzicht entree TNO-pand Rijswijk

25 aug om 10:36 uur
De entree van het TNO-pand in Rijswijk verkeerde zich in zeer slechte staat. De bestaande coating liet los en er…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »

Central Park: binnentuin van 500m2 op 11e verdieping in Utrecht

16 aug om 08:00 uur
Groen architectenbureau MOSS (Makers of Sustainable Spaces) ontwerpt in samenwerking met GroupA architecten een…
Lees verder »

Energiedaken: milieuvriendelijk en duurzaam

12 aug om 08:00 uur
Gele daken zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Een geel dak, ook wel energiedak genoemd, is een dak…
Lees verder »

Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn

9 aug om 08:00 uur
Woningcorporatie Heuvelrug Wonen uit Doorn staat voor een forse verduurzamingsopgave. Het Klimaatakkoord schrijft…
Lees verder »