MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai

maandag 5 juli 2021

Beeld: © MVRDV

Het nieuwe 11 verdiepingen tellende hoofdkantoor van Lankuaikei Agriculture Development (LAD) in Shanghai is door MVRDV ontworpen. Het kantoor wordt een van de groenste en duurzaamste gebouwen van China en maakt onderdeel uit van Lingang New Town, ook wel het Chinese antwoord op Silicon Valley.

De opdracht was om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat zou passen bij hoogwaardige technologie die LAD voor de agrarische sector ontwikkelt. MVRDV heeft het kantoor de vorm gegeven van een ‘landbouwoase’. Van bovenaf bezien is het gebouw rechthoekig, met opvallende gestapelde terrassen. Deze terrassen zijn met hout bekleed en begroeid met groen en zijn bedoeld als testcase voor innovatieve landbouw. Het geheel wordt overkoepeld door een golvend dak, dat deels open en deels gesloten is. Over de terrassen loopt een pad naar boven dat toegankelijk is voor zowel medewerkers als bezoekers. De route leidt naar de bovenste verdiepingen waar LAD werk en onderzoek deelt.

In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het warme en vochtige klimaat van Shanghai; het deels open dak laat het licht gefilterd door, terwijl het regenwater doorlaat naar de groene terrassen eronder. Het dak heeft strategisch geplaatste zonnepanelen aan de zuidoost-zijde waar de meeste zon is. De gevel zorgt zelf ook voor schaduw; door de hoek van de zonnepanelen en het glas wordt het felle zomerzonlicht weerkaatst, terwijl het gebouw in de winter juist zonlicht absorbeert. Om geen energie te verliezen, is de binnenplaats op het noorden gericht. De vorm van de gevel aan de zuidzijde heeft een dempende werking op geluidsoverlast van de ernaast gelegen snelweg, waardoor er een prettig werkklimaat ontstaat.

Vooraanzicht hoofdkantoor LAD
Beeld: © MVRDV

Duurzaamheidsmachine

MVRDV noemt het gebouw een soort duurzaamheidsmachine, met zowel high-tech als low-tech oplossingen om het energieneutraal te maken. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor materialen die zorgen voor een 40 procent lagere uitstoot dan een vergelijkbare constructie. Het dak en de terrassen zorgen samen voor efficiënte natuurlijke ventilatie en een laag energiegebruik, terwijl de zonnepanelen juist energie opleveren. De terrassen vangen regenwater op, waarmee toiletten worden doorgespoeld.

"Dit is een kantoor dat bijdraagt aan de biodiversiteit, voedselvoorziening en tegelijk een educatief doel dient dankzij de tentoonstellingsruimtes en de manier waarop het gebouw de visie van LAD goed kan uitdragen", zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het integreren van duurzaamheid in elk oppervlak van een gebouw is een interessante uitdaging voor een architect, en het is er een die we als ontwerpteam van harte hebben omarmd. De overdekte terrassen zijn voor de gebruikers van de kantoren extra aantrekkelijk, ze veraangenamen het werkklimaat."

Impressie van de terrassen
Beeld: © MVRDV

Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de 6.000 m2 tellende kantoren van LAD, de 9.000 m2 aan laboratoria en kantoorruimte eronder zal worden verhuurd. Op de eerste en tweede verdieping bevat het gebouw een is een tentoonstellingsruimte en een auditorium dat in grootte kan worden aangepast. De begane grond heeft kleine winkels. Er zijn drie verschillende ingangen: een publieke ingang aan de binnenplaats en aparte ingangen voor de verhuurbare kantoren en het hoofdkantoor van de LAD – die met elkaar verbonden zijn via een 'tentoonstellingsstraat'. In de twee kelderverdiepingen van het gebouw bevinden zich een kantine en parkeergelegenheid. Ook in de kelder zijn vides bedacht die licht, frisse lucht en groen toelaten waardoor de landbouwoase zich zelfs tot onder de grond uitstrekt.

Klimaat- en energiemaatregelen
Beeld: © MVRDV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wat wordt de ultieme batterij in de gebouwde omgeving?

25 jan om 13:00 uur

De toekomst van onze fysieke leefomgeving zal op tal van manieren worden bepaald door de mogelijkheden die…

Lees verder »
descriptionArtikel

Plattegrond dorp bepaalt dimensies zakelijk complex in China

19 dec 2023

In het financiële en zakendistrict Jiaozi Park in Chengdu wordt momenteel de laatste vrije kavel bebouwd met…

Lees verder »
person_outlineBlog

Minister voor Beleving dient mens, emoties en ervaringen

18 dec 2023

In de bouw- en mobiliteitswereld wordt onder meer vol verwachting uitgekeken naar de…

Lees verder »