MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai

maandag 5 juli 2021

Beeld: © MVRDV

Het nieuwe 11 verdiepingen tellende hoofdkantoor van Lankuaikei Agriculture Development (LAD) in Shanghai is door MVRDV ontworpen. Het kantoor wordt een van de groenste en duurzaamste gebouwen van China en maakt onderdeel uit van Lingang New Town, ook wel het Chinese antwoord op Silicon Valley.

De opdracht was om een duurzaam gebouw te ontwerpen dat zou passen bij hoogwaardige technologie die LAD voor de agrarische sector ontwikkelt. MVRDV heeft het kantoor de vorm gegeven van een ‘landbouwoase’. Van bovenaf bezien is het gebouw rechthoekig, met opvallende gestapelde terrassen. Deze terrassen zijn met hout bekleed en begroeid met groen en zijn bedoeld als testcase voor innovatieve landbouw. Het geheel wordt overkoepeld door een golvend dak, dat deels open en deels gesloten is. Over de terrassen loopt een pad naar boven dat toegankelijk is voor zowel medewerkers als bezoekers. De route leidt naar de bovenste verdiepingen waar LAD werk en onderzoek deelt.

In het ontwerp is nadrukkelijk rekening gehouden met het warme en vochtige klimaat van Shanghai; het deels open dak laat het licht gefilterd door, terwijl het regenwater doorlaat naar de groene terrassen eronder. Het dak heeft strategisch geplaatste zonnepanelen aan de zuidoost-zijde waar de meeste zon is. De gevel zorgt zelf ook voor schaduw; door de hoek van de zonnepanelen en het glas wordt het felle zomerzonlicht weerkaatst, terwijl het gebouw in de winter juist zonlicht absorbeert. Om geen energie te verliezen, is de binnenplaats op het noorden gericht. De vorm van de gevel aan de zuidzijde heeft een dempende werking op geluidsoverlast van de ernaast gelegen snelweg, waardoor er een prettig werkklimaat ontstaat.

Vooraanzicht hoofdkantoor LAD
Beeld: © MVRDV

Duurzaamheidsmachine

MVRDV noemt het gebouw een soort duurzaamheidsmachine, met zowel high-tech als low-tech oplossingen om het energieneutraal te maken. Zo is bijvoorbeeld gekozen voor materialen die zorgen voor een 40 procent lagere uitstoot dan een vergelijkbare constructie. Het dak en de terrassen zorgen samen voor efficiënte natuurlijke ventilatie en een laag energiegebruik, terwijl de zonnepanelen juist energie opleveren. De terrassen vangen regenwater op, waarmee toiletten worden doorgespoeld.

"Dit is een kantoor dat bijdraagt aan de biodiversiteit, voedselvoorziening en tegelijk een educatief doel dient dankzij de tentoonstellingsruimtes en de manier waarop het gebouw de visie van LAD goed kan uitdragen", zegt Jacob van Rijs, mede-oprichter van MVRDV. "Het integreren van duurzaamheid in elk oppervlak van een gebouw is een interessante uitdaging voor een architect, en het is er een die we als ontwerpteam van harte hebben omarmd. De overdekte terrassen zijn voor de gebruikers van de kantoren extra aantrekkelijk, ze veraangenamen het werkklimaat."

Impressie van de terrassen
Beeld: © MVRDV

Op de bovenste verdiepingen bevinden zich de 6.000 m2 tellende kantoren van LAD, de 9.000 m2 aan laboratoria en kantoorruimte eronder zal worden verhuurd. Op de eerste en tweede verdieping bevat het gebouw een is een tentoonstellingsruimte en een auditorium dat in grootte kan worden aangepast. De begane grond heeft kleine winkels. Er zijn drie verschillende ingangen: een publieke ingang aan de binnenplaats en aparte ingangen voor de verhuurbare kantoren en het hoofdkantoor van de LAD – die met elkaar verbonden zijn via een 'tentoonstellingsstraat'. In de twee kelderverdiepingen van het gebouw bevinden zich een kantine en parkeergelegenheid. Ook in de kelder zijn vides bedacht die licht, frisse lucht en groen toelaten waardoor de landbouwoase zich zelfs tot onder de grond uitstrekt.

Klimaat- en energiemaatregelen
Beeld: © MVRDV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »

3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk

26 apr om 09:15 uur
Het verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenager+: from waste to new resources

19 apr om 08:00 uur
Greenager + is, zoals de naam doet vermoeden, begaan met het klimaat. We zijn dienaangaande actief in de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Een iconisch gebouw, in esthetisch én duurzaam opzicht

8 apr om 08:00 uur
Vlak voor de Duitse grens, nog net in Nederland, vlak bij de Maas aan de A67, is het eerste grote gebouw aan de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wie zorgt er voor de zorginstellingen?

1 apr om 08:00 uur
Dag in, dag uit verlenen zorginstellingen de beste zorg aan mensen. Wat een topprestatie! Maar wie zorgt er voor…
Lees verder »